Verplicht vaarbewijs voor de watersport onnodig

De beroepsvereniging van binnenvaartschippers, de Koninklijke Schuttevaer kondigde op woensdag 10 juli 2013 aan het Klein Vaarbewijs verplicht te willen stellen voor iedereen in het bezit van een vaartuig.

Koninklijke Schuttevaer wil hiermee de veiligheid op het water verhogen. Het voorstel komt na een aantal ongevallen waarbij beroeps- en pleziervaart betrokken waren. Het Klein Vaarbewijs is nu verplicht voor iedere bestuurder van een vaartuig dat sneller vaart dan 20 km/u en/of langer is dan 15 meter.



Minimale veiligheidsrisico's op het water

“Er gebeuren gemiddeld vijf dodelijke ongelukken per jaar, waarvan de meesten in de beroepsvaart”, vertelt directeur Maurice Leeser van het Watersportverbond. Het overgrote deel van de dodelijke ongelukken in de pleziervaart zijn gaslekkages aan boord. Er zijn geen statistieken bekend, waaruit blijkt dat watersporters zonder vaarbewijs vaker betrokken zijn bij ongelukken. Het Watersportverbond heeft bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu aangedrongen de statistieken omtrent ongelukken beter te registreren. Minister Schultz van Haegen heeft dit verzoek afgewezen, omdat de veiligheidsrisico’s op het water zo mimimaal zijn, dat zij niet opwegen tegen de extra administratieve handelingen.

Niet de oplossing
Het verplichten van het klein vaarbewijs is volgens Maurice Leeser niet de oplossing. Leeser pleit wel voor de bevordering van veiligheid op het water. Zo investeert het Watersportverbond met het project ‘varen doe je samen’ in de veiligheid op het water. “We kunnen de focus beter leggen op het scheiden van verkeersstromen, beter waarschuwen bij gevaarlijke plekken en het geven van voorlichting.” Aldus Leeser.

Watersportverbond staat open voor samenwerking met de beroepsvaart
Het voorstel van de Koninklijke Schuttevaer heeft betrekking op een probleem van een aantal drukke waterwegen in Nederland. Het aantal booteigenaren dat hier gebruik van maakt is relatief gering. Door de invoer van een landelijke verplichting worden álle watersporters getroffen. Terwijl de veiligheid op het water landelijk als zeer goed aangemerkt staat. Maurice Leeser maakt zich hard lokale problemen, lokaal aan te pakken door betere voorlichting en extra maatregelen ter plaatse. Het Watersportverbond staat open voor een samenwerking met de beroepsvaart, maar verwerpt het voorstel van de Koninklijke Schuttevaer om het Klein Vaarbewijs verplicht te stellen.

Veiligheid voorop
Veiligheid staat ook bij het Watersportverbond voorop. Maurice Leeser is een groot voorstander van verantwoord varen. Voor meer informatie daarover kun je terecht op de website van het watersportverbond.

Bron: KNWV | Datum van publicatie: 12-07-2013

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via