Noordpolderzijl weer toegankelijk voor watersport?

Watersport Nieuws | Vaargeul Noordpolderzijl wordt op natuurlijke wijze uitgediept

Noordpolderzijl, de kleinste zeehaven van Nederland wordt wellicht weer beter bereikbaar. Daar waar de haven geheel droogvalt met laagwater en alleen bereikbaar is met hoogwater voor niet diepstekende schepen zijn plannen om de vaargeul op natuurlijke wijze te laten uitdiepen. Als het plan gaat lukken zal Noordpolderzijl wel weer eens een leuke plaats kunnen worden voor de watersport op de Waddenzee.

De gemeente Eemsmond en het waterschap Noorderzijlvest zijn samen verantwoordelijk voor de kosten van het onderhoud van de geul. Het uitbaggeren van de geul zet de organisaties voor hoge kosten. Men denkt nu een oplossing te hebben gevonden om de geul op natuurlijke wijze weer op diepte te kunnen brengen. Het Waterschap Noorderzijlvest vergadert vandaag, 20 september 2017 over de plannen.

Er wordt een bekken aangelegd die zal vollopen bij hoogwater waarna het bekken wordt afgesloten. Bij leger water wordt een schuif aan de dijkzijde geopend om het water vanaf de dijkzijde van de geul weer naar zee te laten stromen. Men verwacht dat hierdoor het slib ook weer naar zee zal stromen en de vaargeul weer op natuurlijke diepte zal uitkomen.

Na een uitgebreid onderzoek is men tot de conclusie gekomen dat deze methode weleens succesvol zou kunnen zijn. Naast het spoelmeer zal nog wel enig onderhoud gepleegd moeten worden maar de kosten daarvan wegen niet op tegen de huidige kosten voor het uitbaggeren.

De investering die een dergelijke operatie met zich meebrengt bedragen afhankelijk of het spoelmeer binnendijks o0f buitendijks gerealiseerd moet worden. De buitendijkse oplossing zal naar verwachting ca 5 miljoen vergen, de binnendijkse variant vraagt een budget van meer dan 16 miljoen euro.

Als beide partijen ja zeggen tegen de plannen zal eerst nog verder onderzoek worden gepleegd om zeker te zijn dat de oplossing gaat werken. De uitkomst van dit onderzoek zal in de zomer van 2018 gereed kunnen zijn, waarna de definitieve plannen kunnen worden gemaakt.

Bron: Waterschap Noorderzijlvest | Datum van publicatie: 20-09-2017

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via