Nederlandse watersportjachten verkopen goed

Nederland vaart wel met vaartuigenindustrie
De omzet in de vaartuigenindustrie is in de periode 1997-2007 flink toegenomen. Het gaat hierbij vooral om zeil- en motorjachten voor op zee. Deels zijn deze bestemd voor export naar Midden- en Zuid-Amerika.

Omzet Nederlandse vaartuigen flink toegenomen

In 2007 is er voor 826 miljoen euro door de plezier- en sportvaartuigindustrie omgezet. Bijna 90 procent hiervan is gerealiseerd door de bouw van nieuwe vaartuigen. Het overige deel van de omzet is toe te schrijven aan reparatie en onderhoud van deze vaartuigen. De omzet van nieuwe plezier- en sportvaartuigen is in de periode 1997-2007 bijna verviervoudigd.

Omzetverdeling plezier- en sportvaartuigenindustrie, 2007


















Vraag naar zeegaande jachten neemt toe
De meeste boten van Nederlandse makelij zijn geschikt voor zeevaart. In 2007 bedroeg de omzet van deze luxe zeegaande zeil- en motorjachten bijna 680 miljoen euro.
De omzet van de zeiljachten is de laatste tien jaar enorm gestegen. In 2007 werd met ongeveer 220 miljoen euro bijna acht keer meer omgezet dan tien jaar eerder, vooral doordat het aantal verkochte jachten is toegenomen. De omzet van motorjachten verdrievoudigde in die periode, tot 460 miljoen euro, voornamelijk doordat deze steeds luxueuzer en dus duurder worden.

Omzet zeegaande zeiljachten en motorjachten














Veel export naar Midden- en Zuid-Amerika
Bij de zeezeiljachten is 30 procent van de omzet in 2007 toe te schrijven aan export. Voor de zeegaande motorjachten was dat zelfs ruim 80 procent. De jachten gingen vooral naar landen in Midden- en Zuid-Amerika zoals Bermuda en de Kaaimaneilanden.

Exportomzet zeegaande jachten



















Nederland belangrijke speler in Europa
De omzet van zeegaande jachten in de Europese Unie bedroeg vorig jaar bijna 5,3 miljard euro. Ons land nam hiervan een achtste voor zijn rekening. In de Europese Unie staat Nederland in de top 5 samen met Italië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Italië is hiervan de belangrijkste met een omzet van 2 miljard euro.

Bron: CBS | Datum van publicatie: 10-12-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via