Vreetzaam protest in watersportplaats Hindeloopen

Actie voor behoud strandpaviljoen Hindeloopen

Zondag 12 juli van 12 tot 14 uur vindt in Hindeloopen een vreetzaam protest plaats met als bedoeling het strandpaviljoen aan het  IJsselmeer te behouden. Het strandpaviljoen straalt op afstand nog steeds een echte grandeur uit, maar van dichtbij is duidelijk waar te nemen dat er sprake is van een ernstige verpaupering.

Zondag wordt iedereen verwacht die het paviljoen een warm hart toedraagt. Aan de dijk bij het  paviljoen wordt een picknick georganiseerd om aandacht te vragen voor het voorheen fraaie gebouw. Iedereen dient  wel zijn eigen eten en drinken mee te nemen. Er wordt gezorgd voor muziek en gezelligheid en acts om iedereen te vermaken tijdens deze protestbijeenkomst.

Van rijke historie naar armlastig pand

Het badpaviljoen in Hindeloopen werd gebouwd in 1913 aan de toenmalige Zuiderzeedijk, ten zuiden van Hindeloopen. Eerst werd in 1912 een houten paviljoen gebouwd. Dat moest voldoen aan de stijgende vraag naar recreatie in de vrije natuur. Al snel bleek hieraan duidelijk behoefte te zijn zodat de Badvereniging Hindeloopen opdracht kon geven om een nieuw badpaviljoen  te bouwen.

Het badpaviljoen Hindeloopen werd vroeger beschouwd als het Kurhaus aan de Zuiderzee. Brede houten gaanderijen en een indrukwekkende trap, in het midden van het gebouw, met de vier torens, een echte  chique balzaal. Kortom het badpaviljoen straalde destijds het goede leven uit.

Inmiddels, we spreken anno 2015 is het gebouw in bijna onherstelbare staat. Het blijft een mooi gebouw dat, ondanks het sterke verval, nog steeds fier overeind staat aan de dijk aan het IJsselmeer. De vraag is hoe het verder zal gaan met het gebouw dat erkend is als Rijksmonument.  De laatste jaren staat het gebouw te wachten op een langzame dood, aangetast door de tijd. Verschillende horeca-exploitanten hebben geprobeerd het paviljoen een nieuw leven te bieden, maar steeds zonder resultaat.

Restauratiekosten ca. 1,7 miljoen

De huidige eigenaar Douwe van der Meulen uit  Hindeloopen  schat de restauratiekosten op ca. 1,7 miljoen. Dat is onmogelijk op te brengen door een nieuwe exploitatie. Dus is het monument aangewezen op een forse subsidie die maar niet wil komen. De gemeente, de provincie Friesland, de Rijksdienstvoor Cultureel Erfgoed en anderen kijken elkaar vragend aan zonder iets te ondernemen.Onderstaande artist imperession geeft weer wat het zou kunnen worden:

 

Bron: Johan Marrink | Datum van publicatie: 10-07-2015

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via