Een nachtje doorhalen voor watersporters

U hebt er vast wel eens van gehoord: de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace, een populaire wedstrijd en prestatietocht georganiseerd door de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers over het Markermeer, IJsselmeer, Waddenzee en de Noordzee, waarbij in 24 uur zoveel mogelijk afstand moet worden afgelegd langs een door de schipper uit te zetten traject.

Spelregels
Een uitgelezen gelegenheid om ervaring op te doen in een nacht doorvaren en de kunst af te kijken bij een meer ervaren schipper. Het is een populaire prestatietocht: er doen rond de 700 zeiljachten mee. Er moet wel een aantal spelregels worden toegepast: de schipper moet kiezen uit de toegestane trajecten en een rak mag niet meer dan tweemaal worden gevaren. Als er in de loop van het etmaal een winddraaiing optreedt, kan het uitstippelen van de meest voordelige route een hele puzzel zijn. Ook moeten de wachten worden verdeeld, want je kunt nu eenmaal niet 24 uur achter elkaar in touw zijn. Het moeilijkste daarbij is om echt rust te nemen als je van wacht af bent. Want deze nacht op het IJsselmeer is heel bijzonder: overal zijn de navigatielichtjes van de deelnemende boten te zien. De drukste nacht van het jaar op het IJsselmeer.

Grande finale
Het spektakel zit ‘m in de finish: de schepen zijn vanuit verschillende havens vertrokken maar komen allemaal in een tijdsbestek van anderhalf uur in Medemblik aan. Het wordt daarbij spectaculair druk, zodat er veel publiek op af komt. Boten worden uitgedost met allerlei versiering, er wordt muziek gemaakt, gek gedaan, kortom een hele kermis, die binnenkomst.
De bemanningen, trots dat ze toch maar de prestatie hebben geleverd, maken onveranderlijk een wat uitgewoonde indruk. Van slapen is weinig terechtgekomen en het weer is niet altijd even vriendelijk.

KNRM heeft het er ook druk mee
En… reddingboten kunnen niet van tevoren worden besteld, maar we houden natuurlijk wel een oogje in het zeil! Alle reddingstations in het 24 Uurs gebied zijn op de hoogte en er worden steevast wel een paar reddingstations gealarmeerd. Voor de onfortuinlijke zeiler die toch op een bankje loopt of zijn mast verspeelt in een stevige bui. Bovendien zijn er tal van KNRM’ers onder de opvarenden van de deelnemende zeilboten, want er zijn heel wat zeilers onder de bemanningen.

Tevreden
Voor veel schippers is de 24 Uurs het een manier om zichzelf (en anderen!) te bewijzen dat ze heel wat mans zijn. Na afloop wordt zoals na iedere wedstrijd, nog lang nagepraat over de weersomstandigheden, de onweersbui waar de één wel en de ander niet mee geconfronteerd werd, de winddraaiing, de drukte bij die-en-die boei en de uitslagen. Nadat op zondagochtend bij Kasteel Radboud de prijzen zijn uitgereikt, gaan de bemanningen en hun schippers weer naar hun thuishaven, plannen maken voor de volgende keer. Misschien vaart u dit jaar ook wel mee!

De 47e Delta Lloyd 24 uurs Zeilrace wordt georganiseerd op 26 en 27 augustus 2011 (red)
zie: http://www.kustzeilers.nl/24uurs/index.html

Bron: KNRM | Datum van publicatie: 30-06-2011

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via