Watersport eert prachtige prestatie met award

LUCAS SCHRÖDER WINT EERSTE SOLO CHALLENGE AWARD 2007
Op maandagavond 28 januari 2008 ontving Lucas Schröder de eerste Solo Challenge Award, geïnitieerd door Stichting Shorthanded. Eind oktober 2007 finishte de Amsterdamse econoom met zijn T-Mobile One als zevende overall in de Trans-Atlantische Oceaanrace voor solozeilers. Deze prachtige prestatie en zijn professionele voorbereiding bleken van doorslaggevend belang. De vierkoppige jury sprak lovende woorden over alle vier de genomineerden, maar koos uiteindelijk unaniem voor Schröder. Hij ontving de artistieke onderscheiding, ontworpen door Menno Meyer, in de stijlvolle sociëteit van de Koninklijke Roei- en Zeilvereening De Maas. De overige genomineerden waren Jan-Kees Lampe, Koen van Esch en Jelmer Bouw.

Veel voorbereiding
Toen Schröder besloot zich volledig op deelname aan de Transat 6,50 van 2007 te storten, was hij rijkelijk laat. In twee jaar tijd moest hij zich voorbereiden, de verplichte kwalificatiemijlen afleggen en zich als echte oceaanzeiler bekwamen. Dat vergt veel doorzettingsvermogen en sterk projectmanagement. Zijn werkgever diende zich aan als hoofdsponsor en zo kon Schröder zich optimaal voorbereiden. Daarvoor ging hij in Frankrijk, het land van de solozeilers, op zoek naar de beste mensen. Zo nam hij de Franse coach Charles Euverte in de arm. In het voorjaar van 2007 trainde hij vanuit Pornichet (FRA) onder leiding van de zeer ervaren Franse Mini-trainer Tanguy Leglatin. Op het gebied van weerkunde en strategie werd de Amsterdammer in rap tempo bijgespijkerd door de Franse zeillegende Jean-Yves Bernot. In dit hele traject werkte hij ook vaak samen met Koen van Esch. Dit alles leidde tot een zevende plek overall, het beste resultaat ooit door een Nederlander in de Transat 6,50 behaald. Van Esch behoorde tot de favorieten, maar kampte onderweg met materiaalproblemen en eindigde als zeventiende. Jelmer Bouw werd 27ste.

Juryrapport
De jury voor deze eerste Solo Challenge Award bestond uit de voorzitter Henk Bezemer (schrijver en solozeiler), Jan Berent Heukensfeldt Jansen (CEO Team ABN AMRO in de Volvo Ocean Race 2005-06 en fervent zeiler), Leon Bart (solozeiler en multihull-winnaar OSTAR 2005) en Klaartje Zuiderbaan (topzeilster en coach). Zij waren het unaniem met elkaar eens dat Lucas Schröder in 2007 de meest opmerkelijke solo zeilprestatie op zee leverde.
Bezemer: "Natuurlijk heeft iedereen prachtig gepresteerd. Dat Jan Kees tweemaal de line honours pakte in de Azoren and Back Race is echt een mooi resultaat. Zeker omdat hij als solozeiler de duo's achter zich wist te laten, maar de AZAB is wel een andere wedstrijd dan de Transat. Dat moet je meewegen. De Transat 6,50 vergt meer van je zeemanschap." Naast de sportieve verrichtingen, keek de jury tevens naar de aanpak van de zeilers. Bezemer:
"Bij het moderne zeilen hoort het zoeken naar sponsors. Lucas heeft dat goed gedaan. Hij heeft een zeer professionele campagne neergezet en zich op zijn 'Frans' voorbereid. Daarom vinden wij dat hij de Solo Challenge Award
2007 verdient."

Solo Challenge Award
Vanaf 2008 zal de Solo Challenge Award ieder jaar worden uitgereikt aan een Nederlander die dat seizoen de meest opmerkelijke prestatie in het solozeilen op zee levert. Het doel van de onderscheiding is het belonen van Nederlandse solo zeehelden en het stimuleren van ontwikkelingen binnen deze uitdagende sport. Bezemer over het initiatief: "Het is positief dat op dit moment het solozeilen vanuit diverse hoeken met veel enthousiasme op de kaart wordt gezet. Ik vind dat belangrijk en daarom wil ik op deze manier een kleine bijdrage leveren."



Bron: Stichting Shorthanded | Datum van publicatie: 29-01-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via