Watersportbeurs HISWA 2017 in matte stemming

Watersport Nieuws | Hiswa en Boot Holland teveel van het goede?

De HISWA 2017 is weer gestart. Het is van oudsher de watersportbeurs van Nederland. Dus watersporters van Nederland moeten allemaal toch even gaan kijken wat er voor nieuws is in de watersportwereld. De beurzen van Düsseldorf, Boot Holland en de Belgian Boat Show zijn al geweest. Hiswa is traditioneel de laatste beurs voor we gaan varen.

De HISWA is een complete beurs voor de watersport, uitgaande van het feit dat de HISWA alles biedt voor boten tot ca. 10 meter en veel onderdelen en een breed assortiment aan accessoires laat zien. Een entreekaart kost 15 euro in de voorverkoop en een dagje parkeren in de parkeergarage kost 10 euro. Dat betekent dat men met twee personen al snel 40 euro dient te betalen om de HISWA te bezoeken. Voor een dagje naar een pretpark betaalt men al snel het dubbele, dus dat is best te doen.

Onderweg naar de beurs spreken we enthousiast over het komende vaarseizoen, wat gaan we doen en waar varen we heen? Eenmaal in Amsterdam aangekomen en de kassa’s gepasseerd komen we in hal 2 die gevuld is met kleine boten, tenders etc. Hier is van primeurs nog niets te zien of we kijken niet goed.

 

Na deze hal komen we in hal 3 met funsport activiteiten zoals surfen, wake boarden en andere watersport gerelateerde onderwerpen. Kinderen die rondfietsen op BMX fietsjes, iets verderop kinderen die aan een koord over het water getrokken worden op ski-achtige plankjes. Het is goed dat er meer aandacht komt om de jeugd met de watersport kennis te laten maken, maar we vragen ons oprecht af of dit de goede aanzet daartoe is.

Daarna is hal 1 gewijd aan sloepen en weer tenders, rib’s en andere kleinere boten. Vroeger zagen we daar nog wel eens een grote steiger met zeil- en motorboten. Een enkele grote boot is er nog wel, maar het geheel maakt een lege indruk. Die zijn er niet meer. Bovendien, het is er rustig, erg rustig zelfs.

Bij de ingang van hal 5 krijgen we een bonnetje mee voor een gratis kopje koffie. Bij de stand aangekomen zijn we vrij snel aan de beurt. “Gisteren was het erg rustig” zegt de mevrouw van de koffie. We denken en hopen dat het vandaag wat drukker wordt. De koffie is prima en we slenteren hal 5 verder door. Achter in de hal staan de stands met enkele leuke klassieke bootjes en een lezing over erfgoed onder de boten.

Hal 6 en 7 blijven dan nog over. Daar is het wat drukker omdat daar de stands zijn met distribiteurs en watersportwinkels. Het veiligheidsplan is een leuke toevoeging aan de HISWA. Daar staan diverse overheidsdiensten zoals de Kustwacht, Dienst der Hydrografie, Agentschap Telecom en Rijkswaterstaat en de KNRM met vriendelijke mensen die graag vertellen over regels, kaarten, veiligheid en reddingsdiensten.

Maar helaas, voor de rest in deze hallen kabbelt het ook voort met ‘business as ususal’. We kunnen daar, naast watersportartikelen bekijken ook onze schoenen laten poetsen en brillen laten reinigen. Het broodje kroket aan het eind maakt veel goed. We spreken daar enkele watersporters die blijkbaar op elke beurs komen. Voor deze mensen is dit een dagje uit, om in stemming voor het nieuwe seizoen te komen. We vragen ons af, als we weer buiten staan, wat we nu eigenlijk als nieuws hebben ontdekt. Bar weinig is de conclusie. Hier een daar een variatie op een bestaand thema misschien.

Hiswa en Boot Holland in één beurs?

We vergelijken daarna de HISWA met Boot Holland, dat is niet eerlijk maar toch. Van oudsher was de HISWA de grote beurs van de zeilers en Boot Holland de beurs van de motorbootmensen. Dat ligt nu akelig dicht bij elkaar, zou het niet verstandig zijn als de beide beurzen eens samen koffie gaan drinken om te bezien of samen gaan een optie is. Dat zou voor het publiek, voor de watersport en voor de standhouders wel eens een stuk aantrekkelijker kunnen zijn.

Bron: WatersportAlmanak | Datum van publicatie: 10-03-2017

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via