Watersport slaat weerberichten in de wind

Watersport slaat weerberichten in de wind
Het weer voor de watersport was de hele week al slecht, voor vandaag (zondag 20 juli) waren de voorspellingen al helemaal belabberd. Toch zijn de weersvoorspellingen blijkbaar aan een behoorlijk aantal watersporters niet besteedt. Men vaart uit, weer of geen weer.

Reddingsdiensten KNRM en anderen hadden drukke dag
De fanatiekelingen zullen direct zeggen dat je met windkracht 6 prima kunt varen en misschien hebben de ervaren mensen gelijk, maar de reddingsdiensten hadden vandaag een bijzonder drukke dag. Afgebroken masten, roerproblemen, hoge golven etc. zijn bekende problemen voor de reddingsdiensten om op te lossen. De mensen van de KNRM maken daar geen probleem van.

Hulde voor de KNRM!
De Graaf van Bylandt is op zondagavond om 23.00 uur onderweg om mensen te redden ten noordwesten van Texel, ter hoogte van het beruchte Molengat.

Je vraagt je dan af wat die mensen daar doen, ’s avonds om 23.00 uur en waar ze vanuit vertrokken zijn. Zouden ze daar geen weerberichten hebben? Windkracht 8 was voorspeld met zware windstoten tot 90 kilometer per uur. Maar ieder schip in nood verdient een redder. De vrijwilligers van de KNRM zijn onderweg met 40 knopen wind om mensenlevens te redden met het risico voor hun eigen welzijn.

Maar ook op andere wateren had de reddingsmaatschappij het druk. Een afgebroken mast bij Makkum, een speedboot op het Ketelmeer, een boot met roerproblemen bij Petten op de Noordzee en zo zijn velen gered door de redders van de watersport.

Gelukkig hebben vele anderen prima gevaren en de bestemming bereikt, maar je vraagt je af waarom moesten ze zo nodig vanmiddag varen. Nogmaals: de voorspellingen waren slecht, iedereen kan dat weten, in iedere haven hangt een weerbericht en op de radio wordt overal gewaarschuwd. Toch zie je kleine bootjes hobbelend de havens binnenvaren, met kleine kinderen aan boord zonder reddingsvesten. Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren… Ik ben blij dat ik "laf" aan “de muur” lig in de haven.

Bron: Redactie Watersport Almanak | Datum van publicatie: 21-07-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via