Markermeer krijgt een eiland: Marker Wadden

Watersport Nieuws | Marker Wadden, een eiland voor watersport

Het moet worden als een waddeneiland, maar dan in het Markermeer, met een jachthaven. Aan de onderzijde van de dijk Enkhuizen Lelystad wordt een nieuw stuk natuur ontgonnen. Rijkswaterstaat is sinds april aan de slag met het opspuiten van de grond en inmiddels is het eerste stuk boven water zichtbaar.

De eilandengroep, die de naam Marker Wadden meekrijgt, moet een moerasgebied worden waar planten, vogels en vissen hun plaats vinden. Een klein deel wordt ook toegankelijk voor de watersport en natuurliefhebbers.

300 hectare groot, dat wordt het eerste eiland uiteindelijk. Volgens bronnen is vanaf 2018 het gebied toegankelijk voor het publiek. Uiteindelijk denkt Rijkswaterstaat dat het gebied 10.000 hectare groot gaat worden, het gehele Markermeer heeft een oppervlak van 70.000 m2.

Reden voor het aanleggen van de Marker Wadden is het herstellen van de natuur in het gebied. Sinds de afscheiding van de Zuiderzee is de vis- en vogelstand in het gebied sterk achteruitgegaan. Volgens Natuurmonumenten is dat te wijten aan de grote hoeveelheid slib die opwelt van de bodem en het ontbreken van natuurlijke overs in het gebied.

Jachthaven Marker Wadden

In het gebied komt ook een kleine jachthaven die voor passanten toegankelijk zal zijn. Er komen steigers voor jachten, een aantal meerboeien en enkele plekken voor de bruine vloot. Tevens wordt er een toiletvoorziening gerealiseerd en een bezoekerscentrum.

Op het toekomstige eiland komt een wandelpad van 10 kilometer met verschillende kijkhutten, waaronder een 12 meter hoge uitkijktoren. Voor kinderen wordt een speelvallei aangelegd met een waterspeeltuin en een belevingsroute.

Bron: | Datum van publicatie: 12-05-2016

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via