300 jaar Pannerdensch Kanaal, veel scheepvaarthistorie

Ook in september kunt u nog op tal van manieren stilstaan bij het 300 jarig bestaan van het Pannerdensch Kanaal. Zo zijn de kunstroute en de tentoonstelling over de scheepvaarthistorie te bezichtigen en op 15 september wordt in Lingewaard een viswedstrijd gehouden tussen leden van de hengelsportverenigingen uit Lingewaard en Rijnwaarden.
 
Tentoonstelling
Nog tot en met zondag 9 september (monumentendag) is elke zaterdag en zondag tussen 13.00 uur en 17.00 uur in het Schuttersgebouw van Schutterij Gijsbrecht van Aemstel aan de Kerkstraat in Doornenburg de tentoonstelling Beleef het Pannerdensch Kanaal op tekening, in woord en beeld te bezichtigen.
 
De tentoonstelling bestaat uit drie onderdelen:
* overzicht van ontwerpen, schetsen, tekeningen over de wordingsgeschiedenis van het Pannerdensch Kanaal
* overzicht van het leven op het Pannerdensch Kanaal aan de hand van onder meer authentieke foto’s die gratis beschikbaar gesteld zijn door Doornenburgse schippersfamilies, en krantenknipsels;
* overzicht van 300 jaar Pannerdensch Kanaal, opgesteld door Rijkswaterstaat.
 
Ontwerptekeningen
Het eerste deel van de tentoonstelling laat u de eerste tekeningen van het Pannerdensch Kanaal zien. Deze zijn van groot belang geweest voor de hele waterhuishouding van Nederland. Niet voor niets wordt het Pannerdensch Kanaal ook wel de hoofdkraan van Nederland genoemd. Deze tekeningen zijn authentieke tekeningen afkomstig uit het archief van Rijkswaterstaat en uit het archief van het Rijnmuseum in Emmerich. De tekeningen zijn verder interessant omdat ze iets vertellen over deze omgeving in de periode 1700. In de tentoonstellingszaal treft u ook enkele antieke boekwerken aan. Een daarvan is bijzonder interessant omdat het een Proeve is van een Ontwerp tot sluiting van het Pannerdensch Kanaal.
 
Foto’s
Het tweede deel van de tentoonstelling geeft een beeld over het leven op de rivier. De inwoners van Doornenburg zijn van oudsher nauw betrokken met het water. Veel mannen en jongens waren werkzaam in de scheepvaart. Dit leverde veel interessant fotomateriaal op. Naast allerlei authentiek fotomateriaal ziet u ook enkele krantenknipsels over de grote watersnoodramp in 1926.
 
Scheepsmodel
Het is zomer 1707. Bij het krieken van de dag zeilt het eerste schip door het Pannerdensch Kanaal. Officieel is het kanaal nog niet klaar.
Maar de schipper van deze Samoreus (vrachtschip) kan de verleiding niet weerstaan. Het lukt. Deze morgen 6 uuren is een Arnhems sammereus schip van Peppelgraaf de grift opgezeijlt en heeft de Wael wel behaelt. Een miniatuurmodel van de Samoreus staat in de vitrine opgesteld. Dit scheepsmodel is afkomstig uit het Rijnmuseum in Emmerich.
 
Panelenwand
Het derde deel van de tentoonstelling is een 9-delige panelenwand van Rijkswaterstaat waarop de belangrijkste feiten over het Pannerdensch Kanaal worden verteld.
 
Leestafel
Op een leestafel kunt u kennisnemen van het hoofdstuk uit het boek Aan de wieg van Rijkswaterstaat van G.P. van de Ven uit 1976, dat vertelt over de ontwerpen voor een Pannerdensch Kanaal en voor verbetering van de Bovenmond van de IJssel.
 
Kunstroute
Nog tot en met eind november houdt Zepplinn Zin in Vormgeving uit Doornenburg een kunstproject in opdracht van Rijkswaterstaat Oost-Nederland. Maar liefst negen tijdelijke kunstwerken zijn aan weerszijde op de oevers van het Pannerdensch Kanaal geplaatst. Alle kunstwerken zijn gebaseerd op de geschiedenis van het Pannerdensch Kanaal en omgeving. Kunstenaars die aan dit project meewerken zijn Marjo Wiltingh en Meindert Rudolphi, Maarten Fleuren en Kees Reijnen, Suus Baltussen, Andreas Hetfeld, Francis Kilian, Wim Rooding en Topé/Tesser/Toff. Locaties van de kunstwerken zijn: Pannerdense kop (nabij Fort Pannerden), steenfabriek Rijnwaarden, zomerdijk Doornenburg richting de Roswaard, bij scheepswerf Peters locatie Scherpekamp Angeren en aan de overkant gemeente Duiven, veer Doornenburg-Pannerden, veer Huissen-Loo, uiterwaarden van steenfabriek Rijnwaarden, rechts van de aanlegsteiger Sterreschans Doornenburg.
Startpunt en informatie over deze kunst/fiets/vaarroute en over de deelnemende kunstenaars kunt u verkrijgen bij Atelier theetuin Zepplinn Zin in Vormgeving, Pannerdenseweg 28 in Doornenburg, tel.
0481- 434988.
 
Viswedstrijd Lingewaard-Rijnwaarden
Op zondag 15 september vindt er op de oevers van het Pannerdensch kanaal aan Lingewaardse zijde een viswedstrijd plaats tussen de hengelsportverenigingen uit Rijnwaarden en die uit Lingewaard. De organisatie hiervan is in handen van Rijkswaterstaat en het begint om 10.00 uur. De prijsuitreiking vindt plaats in hotel Rijnzicht om 16.00 uur. De eerste prijs is een wisselbeker. Verder zijn er prijzen voor onder meer de grootste vis. Het is de bedoeling dat deze wedstrijd een jaarlijks terugkerend karakter gaat krijgen. De winnaar wordt bepaald door het aantal vissen van de beide verenigingen te wegen en het totaalgewicht te delen door het aantal deelnemers uit Lingewaard en Rijnwaarden. Wie dus wil weten of Lingewaard danwel Rijnwaarden met de eer gaat strijken, moet op 15 september tijdig in hotel Rijnzicht aanwezig zijn. De prijsuitreiking wordt gedaan door burgemeester Harry de Vries.
 
 

Bron: Gemeente Lingewaard | Datum van publicatie: 29-08-2007

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via