Michel Kleinjans eerste solozeiler in Kaapstad

Portimão Global Ocean Race
Michel Kleinjans arriveerde gisteren na 36 dagen, 21 uur, 40 minuten en 1 seconde varen in de eerste etappe van de Portimão Global Ocean race. Na dagenlang de race te hebben gedomineerd en de eerste helft van het traject tweede te hebben gelegen in het algemene klassement, dwongen problemen met de mast hem druk uit de zeilen te halen. Toch stuurde hij een weerkundig tactisch sterke koers die van zijn oudere boot een geduchte tegenstander maakte van de snellere Open 40 boten.

Een kleine week te lang
Voortgeduwd door een fikse Cape Doctor wind zeilde Michel Kleinjans gisteren om 11:40:01 UTC door de finish voor Kaapstad, Zuid Afrika. De Cape Doctor staat bekend als een landwind die de stad schoonblaast. Voor Kleinjans was het een welkome bries die een einde maakte aan een etappe die volgens hem een kleine week te lang had geduurd. “Ik had me mentaal voorbereid op 32 à 33 dagen alleen op zee. Het zijn er bijna 37 geworden, wat niet wegneemt dat ik van iedere minuut zeilen heb genoten.” zei de Antwerpse zeiler toen hij van boord stapte. Toch had hij onderweg gemopperd omdat hij geen boeken had meegenomen die hij in de lange windstille periodes miste.

In Kaapstad veel werk aan de winkel
Kleinjans leek volgens de landgenoten Grégoire Metz en Bert Schandevyl die hem stonden op te wachten vermoeid, maar was erg opgewekt na deze voor de Belgische zeilwereld unieke prestatie. Vooral de problemen met de mast waren een zware morele opdoffer voor Michel. Hij was zich er wel van bewust dat zijn boot een van de oudste in de race was. Een grondige opknapbeurt dit voorjaar zou alle structurele problemen hebben moeten voorkomen. “ Er is heel wat werk aan de winkel hier in Kaapstad,” zei Kleinjans. “Zo zullen de mastenmakers en de tuigers onmiddellijk aan de slag gaan om het hele tuigage grondig te herzien. Ook wordt het navigatie netwerk, de computerinstallatie en zelfstuursysteem verbeterd. “

Op 12 december start de tweede etappe naar Wellington, Nieuw Zeeland.

Bron: S h i p t o s h o r e | Datum van publicatie: 19-11-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via