Een veiligheids tip voor de watersport van de KNRM

Blijft u even aan de lijn?
Maak van uw tijdverdrijf gerust uw sport, schuw de risico’s niet maar breng ze in kaart en ga er slim mee om. Weinig is zo geschikt om te onthaasten en even bij te komen van de dagelijkse besognes als lekker het water op gaan. Als het dan toch misgaat, is er bijna altijd tijdige hulp. Uw verenigingsgenoten tijdens een wedstrijdje, medesportvissers of -surfers kunnen u te hulp schieten. Handig om in ieder geval bij elkaar in de buurt te blijven.Niet overboord!
Bent u alleen met de elementen en is het donker, slecht weer en zijn de golven hoog? Dan is er altijd de KNRM om u bij te staan. Maar u moet ons een ding beloven: houd contact met uw vaartuig en blijf even aan de lijn. Zet uzelf vast met een deugdelijke korte lijflijn zodat u niet overboord kunt vallen. Gaat u even naar binnen, maak uzelf dan los en laat de lijflijn vastzitten, dan bent u direct weer aangelijnd als u weer de kuip in stapt. Moet u aan dek zijn (ook als het maar heel even is!), zorg dan dat u uw bewegingsvrijheid niet verliest, maar maak uzelf vast aan platte banden die over dek (of onder de giek) gespannen zijn. De zeilmaker maakt ze met plezier voor u op maat. Geven ze ongeveer een metertje mee, dan breekt u niets, mocht u toch nog overboord slaan.

Toch overboord?
Het schip waar u afgevallen bent, moet in uw buurt blijven tot er hulp komt. Niet gaan varen met u als sleep, dat kost mensenlevens. En… overboord vallen lijkt niet zo erg, totdat je er achter komt dat je iemand niet meer aan boord kunt krijgen. Neem het dus liever maar meteen serieus, alarmeer zo spoedig mogelijk en stel het slachtoffer gerust, na hem (meestal hem) drijvende zaken te hebben toegeworpen om op te gaan liggen in het water.

Redders kiezen zelf
De redders hebben een lijflijn die ze kunnen vasthaken aan een karretje dat over een rail langs het stuurhuis van de reddingboot meerijdt. Het remt af als er plotseling aan het karretje getrokken wordt. Het mes dat ze bij zich hebben kan zijn nut bewijzen als ze knel komen te zitten onder de boot. Dat levert meteen de verklaring voor het feit dat de schipper beslist of onze redders verplicht zijn om zich aan te lijnen. Maar die zijn nooit alleen en ze dragen altijd hun overlevingspak met reddingvest….
 

Bron: KNRM | Datum van publicatie: 09-11-2010

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Trefwoorden

KNRM  Veiligheid 

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via