Consumentenbond opent meldpunt Toeristenbelasting

Consumentenbond opent meldpunt Toeristenbelasting
Toeristenbelasting is ook menig watersporter een doorn in het oog. Op deze website hebben we regelmatig geschreven over de tarieven die sommige gemeenten menen te moeten hanteren om de gemeente kas te spekken. In Muiden bijvoorbeeld berekent men 2 Euro per persoon per nacht.

Als het bedrag wat de watersport nu betaalt aan toeristenbelsting nu ten goede zou komen aan de watersport in de betreffende gemeente zouden we nog kunnen zeggen dat de toeristenbelasting de watersport ten goede komt, maar meestal wordt het geld gebruikt om andere gaten in de begroting van de gemeente te dekken. De gemeente Muiden gebruikt het geld voor het aanleggen van parkeerplaatsen voor touringcars.

Toeristen overgeleverd aan de grillen van gemeenten
Uit onderzoek van de Reisgids van de Consumentenbond blijkt dat consumenten bij de toeristenbelasting overgeleverd zijn aan de grillen van gemeenten en recreatieondernemers. Gemeenten stellen zelf de tarieven vast en ondernemers kunnen deze naar eigen inzicht verhogen. De Consumentenbond vindt dit laatste onacceptabel en opent een meldpunt.

Meldpunt
Om een nog beter beeld te krijgen over (de hoogte van) toeslagen en belastingen die consumenten door recreatieondernemers voorgeschoteld krijgen, heeft de Consumentenbond het meldpunt Toeristenbelasting geopend. De bond wil de resultaten van dit meldpunt gebruiken voor vervolgonderzoek en om bij betrokken partijen aan te dringen op duidelijkheid en transparantie.

Tarieven wisselend en ondoorzichtig
Gemeenten in Nederland mogen onbeperkt toeristenbelasting heffen. De hoogte van deze belasting varieert van € 0,34 tot € 3,50 per nacht. Ondernemers die een verblijf aanbieden moeten deze belasting afdragen aan de gemeente. Zij mogen het bedrag opnemen in de overnachtingprijs of apart op de nota vermelden en hoeven zich hierbij niet te houden aan het officiële gemeentelijke tarief. Er vindt geen controle vanuit de gemeente plaats.

De Consumentenbond wil graag uw mening over en ervaringen met toeristenbelasting horen. U kunt deze mailen naar het speciale e-mailadres: toeristenbelasting@consumentenbond.nl

 

Bron: Consumentenbond | Datum van publicatie: 23-08-2007

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via