Haven Wijdenes moet gebaggerd worden

Haven Wijdenes ondiep
Het Watersportverbond wil dat de haven van Wijdenes, aan het Markermeer tussen Hoorn en Enkhuizen, weer op diepte wordt gebracht. Dat is goed voor de aantrekkelijkheid van het Markermeer en de veiligheid op het water.

Zelfs reddingboot ondervindt problemen
De haven Wijdenes, gelegen aan het Markermeer tussen Hoorn en Enkhuizen, heeft al jaren te maken met verzanding. Steeds minder recreatieschepen kunnen daardoor van het haventje gebruik maken. Ook de reddingboot, die er zijn vaste ligplaats heeft, kan steeds moeilijker de haven in en uit. In een brief aan het recreatieschap Westfriesland (de beheerder van de haven) pleit het Verbond voor een structurele oplossing.
Mooi en rustig haventje

In de brief wijst het Watersportverbond erop dat de haven Wijdenes voor de watersport twee functies heeft. Het is voor veel toervaarders een mooi en rustig haventje om naar toe te varen. Juist aan dit soort plekjes is een tekort. Ook in de onlangs, mede de provincie Noord-Holland vastgestelde Toekomstverkenning Markermeer-IJmeer (TMIJ) wordt geconstateerd, dat dit soort kleine haventjes zorgen voor diversiteit in vaardoelen. Zij dragen daarmee bij aan de kwaliteit van het Markermeer voor de watersport.

Vluchthaven
Daarnaast is de haven van Wijdenes belangrijk als vluchthaven en dus voor de veiligheid op het water. Juist bij plotseling opkomend slecht weer is de kust van West-Friesland vaak ‘lager wal’ en is een vluchthaven op die plek belangrijk. Vanwege de noodzaak tot het hebben van voldoende vluchtmogelijkheden is de haven indertijd, met rijkssubsidie, gerealiseerd.

Voorkomen
Het Watersportverbond wil dat de haven op korte termijn weer op diepte wordt gebracht. Tegelijkertijd moeten er maatregelen genomen worden om nieuwe verzanding te voorkomen. Het Verbond is graag bereid daarover mee te denken.
 

Bron: KNWV | Datum van publicatie: 06-11-2009

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via