Hiswa 2008 - trendsetter voor watersport

Hiswa 2008 - van 4 tot 9 maart 2008
Traditioneel is de Hiswa watersportbeurs de opening voor het Nederlandse watersportseizoen. Alle hallen van de RAI in Amsterdam, waar de Hiswa wordt gehouden zijn dan weer gevuld met de glimmende zeiljachten, sloepen, motorboten en veel, heel veel kleinere watersportartikelen. Ieder zich zelf respecterend watersportbedrijf is aan wezig, alle grote merken zijn vertegenwoordigd. Onderstaand een lijst met nieuwe ontwikkelingen en producten.

TRENDS OP HISWA 2008
HISWA 2008 biedt een breed overzicht van boten in alle soorten en maten. Trends die zich in de watersport voordoen, zien de bezoekers dan ook doorvertaald in het expositieprogramma op de watersportbeurs. Een kort overzicht van huidige ontwikkelingen die binnen de watersport en op de HISWA gesignaleerd worden:

Sloepen
Bij de sloepen zie je twee ontwikkelingen: aan de ene kant gaan sloepenbouwers voor groter, meer comfort en meer luxe, aan de andere kant komen er ook steeds meer aanbieders van sloepen die als uitgangspunt ‘back to Hiswabasic’ hebben. Veel sloepenvaarders willen hun boot vaker en langer kunnen gebruiken. Jachtbouwers hebben daar de laatste jaren op ingespeeld door de sloepen om te vormen tot ware ‘weekenders’ met vaste slaap-,kook- en toiletvoorzieningen.

Sportboten
Bij de sportboten spelen comfort, luxe en snelheid natuurlijk een grote rol. Hier zie je dat het ‘cabrio-principe’ uit de auto-industrie bij veel modellen is overgenomen: een soft- of hardtop die makkelijk en snel in- en uitgeklapt kan worden. Wisselende weersomstandig-heden vormen geen belemmering meer om er met deze boten vaker op uit te trekken.

Motorjachten
De range van motorjachten is natuurlijk zo breed en ook de materialen dusdanig gevariëerd (staal, polyester, aluminium, hout) dat het moeilijk is hier voor dit hele segment eenduidige kenmerken te typeren. Comfort, veiligheid en veel aandacht voor de technische installaties aan boord zijn voor veel potentiële kopers belangrijke aandachts-punten bij de aankoop van een nieuw schip.

Zeiljachten Hiswa
Bij de grotere kajuitzeiljachten speelt bedieningsgemak een steeds belangrijkere rol, zodat deze ook met slechts 1 of 2 mensen eenvoudig te zeilen zijn. De ontwerpen zijn dusdanig dat alle manoeuvres goed vanuit de kuip uit te voeren zijn. Veel hulp van elektrische bediening dus. Steeds meer mensen willen hun boot voor meerdere doeleinden kunnen gebruiken: tijdens wedstrijden snelle tijden neerzetten en met familie of vrienden comfortabel kunnen toeren. “Performance cruising’ is een term die dan ook door veel jachtbouwers gehanteerd wordt.

foto's: Otti fotografie

Zes nominatis voor Hiswa innovatieprijs
Zes producten zijn in de race voor de HISWA Innovatieprijs 2008. Op dinsdag 4 maart, de openingsdag van HISWA 2008, maakt de juryvoorzitter de winnaar bekend. De genomineerde producten zijn tijdens de watersportbeurs te bekijken in een expositie in Hal 1 en op de stands van de uitverkoren bedrijven.

Jambo-Anker – Bomarine
Jamo-ankerHet Jambo-Anker kenmerkt zich door een revolutionaire vorm, waardoor het zich in verschillende ondergronden snel kan ingraven.

Fuel Whistle – Navimo Holland
De Fuel Whistle is een eenvoudige beveiliging om te voorkomen dat er tijdens het tanken brandstof wordt gemorst op het dek of in het water terecht komt.

Flexiva waterstofgenerator – Robwink Serious Seatools

Robwink introduceert als eerste in Nederland waterstofgenerators. Deze waterstof-brandstofcellen zijn in tegenstelling tot methanol-brandstofcellen geheel CO2-vrij en zorgen dus voor milieuvriendelijke energievoorziening.

WinGPS 4 Voyager – Stentec Software

WinGPS 4 Voyager is een interactief navigatieprogramma voor zeilers en motorboot-schippers. Het unieke aanWinGPS-4-Voyager dit programma is de manier waarop het rekening houdt met diverse variabelen die van invloed zijn op een tochtplanning.

Quality Line Automatic boat trim system – Volvo Penta
Het Automatic Boat Trim System van Ql zorgt volledig automatisch voor de beste trim van een motorboot. In plaats van handmatig door middel van het verstellen van de trimflappen de boot de juiste trimhoek te geven, regelt dit systeem het automatisch.

Simple Screen Bootbescherming – Simple Screen
Simple screenSimple Screen is te zien als een licht, drijvend botenhuis, dat ook op het droge perfecte bescherming aan een boot biedt. De constructie bestaat uit spanten met gepatenteerde hoek- en scharnierstukken, verbindingslatten, drijvers en een op maat gemaakt dekzeil met toegangsluik.




Nominaties Hiswa Boot van het jaar 2008 bekend
De Dehler 34, de Sunbeam 34 en de Ranger 9.9 zijn in de categorie zeilboten genomineerd voor de HISWA BootLinssen 33.9 van het Jaar 2008. In de categorie motorboten strijden de Linssen 33.9, de Fjord 40 Open en de Intercruiser 27 Cabin om de eretitel. Welke boot in iedere categorie de uiteindelijke winnaar gaat zijn, maakt de juryvoorzitter bekend op de openingsdag van de HISWA 2008 op dinsdag 4 maart in Amsterdam RAI.

Lastige keuze
De uitslagen zijn het resultaat van een voorselectie en de vaarimpressies die in oktober bij Muiden plaatsvonden. Naast de genomineerde motorboten, waren ook de Rego Standaard 35, de Brandini 36 en de Stevens Nautical 41 easy aanwezig op de testdag. De jury stond voor een lastige keuze, aangezien alle boten hun verwachtingen grotendeels waarmaakten.

Selectie zeilboten
Dehler 34Tijdens de eerste bijeenkomst kwamen de Dehler 34, de Ranger 9.9, de Sunbeam 34, de Stila 44, de Club Swan 42 en de Dragonfly 35 als favorieten van de juryleden naar voren. Helaas bleek het voor deze laatste drie schepen logistiek onmogelijk om de testdag bij te wonen of om het schip beschikbaar te hebben voor de HISWA 2008. Vandaar dat deze boten uiteindelijk geen aanspraak konden maken op een eventuele nominatie.

Selectieprocedure
De 10-koppige jury is samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste watersportmedia uit Nederland en België. In aanloop naar de eerste jurybijeenkomst kunnen alle individuele juryleden hun favoriete boten kenbaar maken. De lijst die hieruit ontstaat wordt tijdens een eerste jurybijeenkomst op de HISWA te water besproken.

Prijsuitreiking
Alle genomineerde boten komen in aanmerking voor een gratis ligplaats op de HISWA 2008. Bovendien ontvangen de twee winnaars naast de eervolle titel een uitgebreid promotiepakket om zo een jaar lang kenbaar te kunnen maken dat zij uitgeroepen zijn tot HISWA Boot van het Jaar 2008. Op de eerste beursdag van de HISWA maakt de juryvoorzitter bekend wie de winnaars zijn.


Beursdatum:
Dinsdag 4 tot en met zondag 9 maart 2008.
Openingstijden:
Dinsdag 4 en woensdag 5 maart: 10.00 uur – 18.00 uur
Donderdag 6 en vrijdag 7 maart: 10.00 uur – 22.00 uur
Zaterdag 8 en zondag 9 maart: 10.00 uur – 18.00 uur

Plaats:
Amsterdam RAI: Europacomplex (Hallen 1 tot en met 7)

Toegangsprijzen HISWA Amsterdam Boat Show 2008:
Toegangsprijs           17.00 euro 
Jeugd t/m 16 jaar      gratis
Pas 65+                      12.00 euro
Avondkaart                 11.00 euro

Bron: Hiswa | Datum van publicatie: 29-02-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via