Nederlandse Politiebond stapt naar de rechter

Waterpolitie moet zijn betaalde pauzes terugkrijgen
De bemanning van de vaartuigen van het KLPD moet sinds 1 april 2006 een half uur langer werken omdat de dienstleiding het pauzeren onder werktijd heeft afgeschaft. De gewijzigde werktijden hangen samen met de invoering van een nieuwe pauzeregeling voor het gehele KLPD. Op grond daarvan is iedere medewerker verplicht een half uur pauze te genieten, behalve wanneer de aard van het werk dat onmogelijk maakt.

Van boord in burgerkleding
Voordat de NPB bij de zaak betrokken raakte hadden de betrokken collega’s bij het KLPD al het nodige werk verzet. Een heel verstandige stap was het inschakelen van de Arbeidsinspectie. Die kwam tot de conclusie dat alleen van een echte pauze sprake kan zijn als het mogelijk is tijdens de pauze van boord te gaan met achterlating van uniform en dienstwapen. Volgens de dienstleiding is dat geen enkel probleem en kan men de boot naar believen in gewone kleding verlaten. De medewerkers zien dat heel anders. Zij stellen dat er maar af en toe gelegenheid is om de boot onbeheerd achter te laten, waardoor de pauze meestal aan boord moet worden doorgebracht. Bovendien is er aan boord geen fatsoenlijke omkleedruimte beschikbaar en kunnen de wapens niet veilig worden opgeborgen. Van boord gaan in burgerkleding is dus een illusie.

Een half uur onbereikbaar
Zeer opmerkelijk is verder dat de dienstleiding het geen enkel punt vindt dat de waterpolitie tijdens pauzes in het geheel niet bereikbaar is. De dienstleiding stelt klip en klaar dat tijdens de pauze alle communicatiemiddelen uitgezet mogen worden, waardoor het kan gebeuren dat in geval van calamiteiten een half uur gewacht moet worden voordat de waterpolitie überhaupt in actie kan komen.

Omdat de NPB van mening is dat de argumenten van de collega’s hout snijden, is bij de rechtbank in Den Haag een civiele procedure aanhangig gemaakt. Bijzonder is dat de procedure niet op naam van de betrokken collega’s wordt gevoerd, maar door de NPB in het kader van een zogeheten groepsactie. De medewerkers hoeven daardoor zelf niet met naam en toenaam aan de procedure mee te doen. Naar verwachting duurt het nog een klein jaar voordat de rechter uitspraak doet. 

Bron: Nederlandse Politiebond | Datum van publicatie: 06-02-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Trefwoorden

KLPD 

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via