Waddenhaven Terschelling al 25 jaar lang Blauwe Vlag haven

Waddenhaven Terschelling 25 jaar lang Blauwe Vlag

De jachthaven Terschelling heeft voor de 25e keer een Blauwe Vlag gekregen. Daarmee is Waddenhaven Terschelling de enige die al 25 jaar achter elkaar het predicaat uitstekend heeft gekregen. Uniek in de geschiedenis van de Blauwe Vlag voor de watersport. Havenmeester Johan van Roosmalen is dan ook bijzonder trots.

“Vrijdag hebben we de 25e Blauwe vlag officieel uitgereikt gekregen en dat vond ik een grote eer” vertelt de havenmeester glimmend van trots. Van Roosmalen: “We waren 25 jaar geleden de eerste haven in Nederland die meedeed voor het keurmerk Blauwe Vlag. Niet zozeer om meer passanten te mogen ontvangen, maar meer omdat we zelf willen meewerken aan schonere en betere havens. We liggen in het prachtigste natuurgebied van Nederland en daar moeten we zuinig op zijn. Daarnaast leggen we ons zelf strenge eisen op met betrekking tot veiligheid en milieueisen. Dat we uit handen van Prins Willem Alexander de 25e vlag mochten ontvangen doet je wel iets.”

De keuringeisen van een haven die een Blauwe Vlag wil worden steeds strenger, maar dat is een geleidelijke investering. Dit jaar heeft de haven nieuwe zwemtrappen gekregen, maar omdat bij een blijvend hangende trap mossels aan de trap gaan groeien zijn uit Italië speciale inklapbare trappen geïmporteerd die uitstekend voldoen. Ook milieueisen tellen steeds zwaarder, de waddenhaven Terschelling heeft een zeer uitgebreid milieustation waar alle afval gescheiden kan worden gebracht.

Ook de kwaliteit van het zwemwater in de haven is een vast onderdeel van de keuring. Volgens van Roosmalen is dat geen enkel probleem. “het zwemwater in de haven is superschoon, de test daarvoor doen we twee keer per maand in samenwerking met Rijkswaterstaat, dus daar hoeven we ons geen zorgen over te maken. We proberen de watersporter ook te wijzen op hun eigen milieu verantwoordelijkheid, alle beetjes helpen.”

Op onze vraag waarom er rond het IJsselmeer zo weinig havens zijn met een Blauwe Vlag geeft Van Roosmalen een helder antwoord: “een keurmerk kost geld en de havens rond het IJsselmeer hebben toch wel voldoende passanten vinden ze. Hoewel een aantal het keurmerk waarschijnlijk niet zal halen vanwege blauwalg in het water.

In Zeeland hebben bijna alle haven een Blauwe vlag, dat trekt veel Duitse watersporters aan, die letten daar erg op. Op Terschelling hebben we ook (meer) dan voldoende passanten, maar wij vinden dat we zelf aan de hoogste eisen dienen te voldoen. Volgend jaar wordt dat waarschijnlijk zelfs uitgebreid met energiebesparende maatregelen en andere zaken, we werken voortdurend aan kwaliteit.”

Bron: Redactie Watersport Almanak | Datum van publicatie: 27-05-2012

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Trefwoorden

Terschelling  jachthavens 

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via