Jachthaven Schiermonnikoog uitgebaggerd, watersport weer welkom

Watersport Nieuws | Jachthaven Schiermonnikoog weer op 1,5 meter diepte

In de afgelopen weken is de haven van Schiermonnikoog weer op een aanvaardbare diepte gebracht. Inmiddels is de haven weer op -1,5 meter NAP diepte gebracht. Dat betekent dat watersporters bij laagwater nog ca 60 centimeter water onder de kiel houden. De rest zakt probleemloos in de zachte modder tot het water weer stijgt.

De afgelopen jaren waren moeilijke tijden voor Schiermonnikoog en de watersport. De haven was te ondiep waardoor watersporters de haven niet gingen bezoeken.

De gemeente Schiermonnikoog kreeg geen toestemming meer van het ministerie om de (schone) baggerslip te verplaatsen naar het Wad. Er mocht alleen worden gedumpt in het daarvoor bestemde depot achter de jachthaven. Aangezien dat depot vol was restte er niets anders dan het slib naar een daarvoor bestemde stortlocatie te verplaatsen. Dat bracht dermate hoge kosten met zich mee en deed de gemeente Schiermonnikoog besluiten om te stoppen met de traditionele wijze van baggeren.

Alternatieve baggermethode werkt wel

De gemeente heeft in samenwerking met de jachthaven en de watersportvereniging op Schiermonnikoog  er veel aan gedaan om de haven weer op een aanvaardbare diepte te krijgen. Uiteindelijk is het gelukt om via een ploegboot en een waterinjectie het slib de haven uit te krijgen. Dit concept is in 2016 verder bewerkt en heeft  er toe geleidt dat de haven weer toegankelijk is geworden. De havenbodem is ook geëgaliseerd waardoor schepen niet meer scheef komen te liggen tijdens laagwater.

Haven Schiermonnikoog weer geopend vanaf 29 april

Inmiddels is de haven klaar voor het nieuwe watersportseizoen. Niet alleen is de haven uitgebaggerd, maar ook de faciliteiten en het restaurant hebben een upgrade gekregen. Dat biedt volgens de Stichting Jachthaven, de Watersportvereniging en de gemeente Schiermonnikoog, alle gelegenheid voor een druk en vooral ook gezellig vaarseizoen in de jachthaven van  Schiermonnikoog. 

Haven Schiermonnikoog duurste Waddenhaven

Passanten betalen een hoog tarief voor het liggeld op Schiermonnikoog, sterker nog Schiermonnikoog is de duurste haven in het Waddengebied terwijl de faciliteiten zeker niet beter zijn: een schip van 11 x 3,2 meter betaalt voor een gezin 36,19 per dag, incl. 3,21 toeristenbelasting per persoon. De volgende dagen is de toeristenbelasting lager. Ter vergelijking: op Terschelling betaalt u 30,70, op Vlieland 32 euro. Maar de tweede dag wordt goedkoper, dan is de toeristenbelasting de helft en betaalt u in totaal 25,55 euro. Het blijft een stevige prijs...

Link: | jachthaven Schiermonnikoog |

Bron: Gemeente Schiermonnikoog | Datum van publicatie: 26-04-2016

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via