Toekomst voor watersport ziet er somber uit

Watersport Nieuws | watersport vergrijst in rap tempo

De toekomst voor leveranciers van de watersport ziet er somber uit. Terwijl jongeren vrijwel geen boot meer aanschaffen verouderen de huidige watersporters in snel tempo. Dat blijkt uit een onderzoek door Waterrecreatie Advies in opdracht van Rijkswaterstaat. In dit advies wordt een prognose gemaakt voor recreatievaart in de jaren 2030 tot 2050 om daar het toekomstig beleid op af te stemmen.

Lagere bezetting jachthavens en minder vaarbewegingen

De daling van activiteiten in de watersport is al jaren gaande, dat is onder meer te merken aan de bezetting van de jachthavens en het aantal sluispassages door de recreatievaart. Uit de verzamelde cijfers blijkt dat het aantal passanten onderdruk staat en dat het aantal vaardagen dalende is. Volgens het rapport heeft de recreatievaart stevige concurrentie van het aantal zon- en wintervakanties. Vooral het aantal bootvakanties in Nederland is sterk dalende, waren er in 2002 nog ca 920.000 vaarvakanties, vandaag de dag is dat aantal bijna gehalveerd. Overigens neemt het aantal buitenlandse vaartochten nog wel enigszins toe, vooral het aantal vaarvakanties in Kroatië, Griekenland en Turkije is stijgende.

Sterke vergrijzing watersporters

In 2013 was het aantal eigenaars/schippers boven de 50 jaar geteld op 74% van het geheel, dat was tien jaar eerder nog 35%. Slechts 7% van de watersporters is in 2013 jonger dan 40 jaar, tien jaar eerder was dat nog 28%. Dat jongeren niet gaan varen heeft volgens de onderzoekers te maken met het feit dat jongeren graag reizen naar andere oorden. Voornamelijk de daling van de prijzen van vliegtickets in combinatie met mooi weer in de warmere oorden is een belangrijke oorzaak dat men de watersport links laat liggen. Ook de economische crisis die in 2008 begon heeft ongetwijfeld grote invloed.

Verkoop boten daalt dramatisch

Hoewel er geen exacte telling is van het aantal nieuw verkochte boten is hier een forse daling waarneembaar (red. Dat was afgelopen jaren ook duidelijk te merken aan het aantal botenbouwers en verkopers dat failliet ging). Op dit moment worden er ca. 600 motorjachten verkocht en ca. 100 kajuitzeiljachten. Ook de verkoop van gebruikte boten staat onder druk. Er zijn door de daling van nieuw verkochte boten ook weinig jong gebruikte boten verkrijgbaar. Wel zijn er veel oudere boten beschikbaar waarvan een deel wellicht naar de sloop zal moeten verdwijnen. Het rapport voorziet een probleem in 2050 als de mensen die nu 50 jaar zijn straks op 80 jarige leeftijd niet meer zullen varen. Daardoor zullen ca. 150.000 boten verkocht moeten worden.

Link: | volledig rapport |

 

Mening WatersportAlmanak

De conclusies uit het rapport zijn geen verrassing meer. Overal in havens waar we komen zien we vrijwel alleen ouderen en gezinnen met jonge kinderen zien bijna uitsluitend in de vakantieperioden. Ook in de havens is buiten de schoolvakanties beduidend minder beweging. Dat de watersportbranche moet concurreren met goedkopere vliegvakanties naar warmere oorden is ook geen nieuws meer. Ook de ontwikkeling in producten en boten staat vrijwel stil, er is bijna geen vernieuwing, maar vaak variaties op een bekend thema. Leveranciers, botenbouwers en importeurs hebben het moeilijk en dat zal alleen maar sterker worden als de bevolking gaat vergrijzen. Toch moeten we ons niet uit het veld laten slaan en de moed opgeven. Er zal gezocht moeten worden naar voordeliger alternatieven, zoals samen een boot kopen dat maakt de kosten van een boot een stuk lager. Ook jachthavens moeten naar hun toekomst gaan kijken en vernieuwen.

Bron: Waterrecreatie Advies | Datum van publicatie: 04-09-2016

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via