Zeeland krijgt een stuk toeristische erfgoed

Bijzondere fotoboeken worden overgedragen aan muZEEum
Fraai beeldmateriaal van het bekende Vlissings bergingsbedrijf Van den Akker spreekt tot de verbeelding. In het Zeeuws maritiem muZEEum worden op vrijdag 25 januari om 15.00 uur de fotoboeken van de firma Van den Akker overgedragen door de heer Peter Vierstraete, directeur van het Belgische bedrijf URS.

Scheepsrampen en verhalen
Bergingsbedrijf Van den Akker was in Vlissingen zeer bekend. De Westerschelde, een gevaarlijk vaarwater, leverde het bedrijf veel werk. Die bekendheid kwam niet alleen door het bergen van gezonken en vastgelopen schepen, maar vanuit het station 'Vlissingen' lagen diverse sleepboten van deze firma gereed om indien nodig assistentie te verlenen. Daarmee werd de firma Van den Akker een begrip in Zeeland en in Vlissingen. Scheepsrampen spreken de mensen aan de wal aan. Ze ademen de sfeer van 'avontuur' en de mensen van dit bedrijf konden dan ook boeiende en soms sterke verhalen vertellen. Scheepshuiden van de 'Whimbrel', geborgen door de fa. Van den Akker.

Einde van een tijdperk
Het verwijderen van resten van scheepswrakken was een constante bron van inkomsten voor het bedrijf. De bergen schroot in de omgeving van het station van Vlissingen waren voor velen een bekend herkenningspunt, maar inspireerde ook kunstenaars en schrijvers als Wim Hofman en Leendert van der Pool. Veel Vlissingers en Zeeuwen voelden zich dan ook betrokken met dit bedrijf. In 2002 werd de firma Van den Akker overgenomen door het Belgische URS (Unie van Redding en Sleepdiensten) en werd het kantoor in Vlissingen gesloten.
Daarmee verdween het beeld van bergingschepen en het schroot uit de binnenstad van Vlissingen.

Het verleden wordt vastgelegd
Helaas is in Zeeland heel weinig van dit stukje maritiem Zeeland bewaard gebleven binnen Zeeuwse erfgoedinstellingen. Het muZEEum is dan ook zeer verheugd dat met de overdracht van deze fotoboeken een eerste stap wordt gezet om dit verleden alsnog vast te leggen en te behouden voor het nageslacht.

Het muZEEum is het hele jaar geopend.


Bron: Zeeuws maritiem muZEEum | Datum van publicatie: 24-01-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Trefwoorden

Zeeland  toeristische-vaarroutes 

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via