Watersporters zonder navigatie gestrand op de Waddenzee

Watersport Nieuws | Motorjacht Toedeledokie verdwaald op Waddenzee

De KNRM heeft zaterdag 16 september een motorjacht gered uit de Waddenzee ter hoogte van de Cocksdorp (Texel). Op zich was het geen extreem moeilijke redding, ware het niet dat de watersporters geen benul hadden van waar ze zich bevonden.

Bij de KNRM kwam een melding binnen van een motorboot dat aan de grond was gelopen, er was alleen niet bekend waar de boot zich bevond. Oorspronkelijk was gemeld dat de motorboot, genaamd Toedeledokie, zich zou bevinden bij de T24 in de Texelstroom, dat bleek echter niet zo te zijn want het jacht was niet te vinden.

Geen enkele vorm van navigatie aan boord

Aan boord van het tien meter tellende motorjacht was geen enkele kaart, geen marifoon of ander navigatiemiddel aanwezig. Het enige instrument dat men aan boord had was een mobiele telefoon. De opvarenden hebben uiteindelijk een screenshot gemaakt van een Google-kaart op hun telefoon en deze doorgestuurd naar de reddingsdienst. Na bestudering van de foto kwam de KNRM erachter dat de boot ergens bij de Cocksdorp gestrand moest zijn.

Hierop werd de boot al snel gevonden. De KNRM besluit, gezien de lage waterstand dat het anker moet worden uitgelegd om hoogwater af te wachten en dan terug te varen. Oorspronkelijk was de bemanning van de Toedeledokie van plan om binnendoor van Den Helder naar Vlieland te varen. De KNRM weet de bemanning van de motorboot ervan te overtuigen dat zonder kaart, zonder ervaring, zonder marifoon, met als enige een mobiele telefoon is het niet verstandig om deze vaartocht te maken...

Bron: KNRM Texel | Datum van publicatie: 18-09-2017

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via