Molengat steeds moeilijker bevaarbaar voor watersport

Reguliere betonning Molengat van de baan
De vaarwegbeheerder heeft de intentie om de vaarwegmarkering weg te halen uit het Molengat omdat de veiligheid van de scheepvaart niet langer gegarandeerd kan worden.

Het Molengat is de noordelijke aanlooproute naar de haven van Den Helder en de westelijke Waddenzee. De loop van het vaarwater is daar aan het wijzigen, zowel aan de noordelijke inloop als bij de uitloop van het vaarwater in het Marsdiep, en hierdoor kan niet meer gegarandeerd worden dat de scheepvaart veilig verloopt. Omdat de rode zijde van het vaarwater tussen de MG 4 en MG8 niet verder naar het oosten verlegd kan worden - deze grenst al aan een aantal bunkers - is het vaarwater daar sinds augustus 2012 op sommige plaatsen slechts 40 meter breed. De diepte varieert van 4,3 meter tot 5,3 meter ten opzichte van NAP.

Als alternatief zal in het recreatieseizoen 2013 recreatiebetonning worden geplaatst. Baggeren is geen optie: dit zal zo frequent moeten gebeuren dat de kosten de baten niet dekken.

Reactie van het Watersportverbond
Het dynamisch karakter van de Waddenzee en de zeegaten is niet te sturen. We zullen de consequenties daarom moeten nemen. Het Watersportverbond benadrukt dat de route door het Molengat wel jaarrond gebruikt wordt. De betonning zou dus ook jaarrond aanwezig moeten zijn en niet alleen in het recreatieseizoen. Daarnaast zullen de aanwijzingen met betrekking tot navigatie eenduidig moeten worden opgenomen in zeekaarten, vaarwijzers, almanakken, etcetera.

Het Watersportverbond heeft bovenstaande reactie kenbaar gemaakt bij de vaarwegbeheerder. We verwachten binnenkort een definitief besluit aangaande de markering van het Molengat.

 

Bron: KNWV | Datum van publicatie: 08-10-2012

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via