Waddenvereniging start actie "Red de Eems"

Red de Eems


Waarom actie?
De Eems is één van de laatste getijderivieren van West-Europa, 371 kilometer lang waarvan 238 kilometer bevaren wordt. In de Eems zijn eb en vloed tot wel honderd kilometer stroomopwaarts merkbaar. De invloed van het zoete water van de Eems in de Waddenzee strekt zich uit tot bij SchiermMooionnikoog en Borkum. De zoet-zoutovergangen in de brede delta van de riviermonding zorgen voor een rijk en gevarieerd ecosysteem. Bijzonder uniek is het slikken- en kweldergebied van de Dollard. In dit buitengewone brakwatergebied bezinkt veel slib en de kwelders zijn daardoor zeer vruchtbaar. De invloed van het zoete water van de Eems heeft onder andere tot gevolg dat in de Dollard metershoge zeeasterbossen voorkomen. Verder stroomafwaarts zijn met name de droogvallende platen, de Hond en de Paap, van belang. Hier groeit nog het groot zeegras en zijn veel droogvallende mosselbanken. Ook zijn deze plaatsen een belangrijke rustplaats voor de gewone zeehond.

Bedreigingen
Het geschikt maken voor bewoning en landbouw, de inpolderingen, het verder ontwikkelen van economische bedrijvigheid en de industriaZandzuigerlisatie hebben tot gevolg gehad dat het Eems-estuarium sterk veranderd is. De dynamiek van de rivier is beteugeld door bedijking en kanalisatie. De natuurlijke dynamiek, met de geleidelijke overgangen, heeft plaatsgemaakt voor harde grenzen tussen water en land, zoet en zout, hoog en laag, droog en nat, zand en klei.
Constante baggerwerkzaamheden veroorzaken enorme troebelheid.  Het milieu is ‘verrijkt’ met onnatuurlijke vervuilende stoffen uit de landbouw, industrie en scheepvaart. Deze menselijke veranderingen gaan snel…. heel snel: de leefomstandigheden voor dieren en planten worden verziekt. De plekken waar we natuurlijke rijkdom nog in volle glorie kunnen aanschouwen zijn schaars.

Kortom:
Het Eems-estuarium is ziek en het ziet er niet naar uit dat het vanzelf weer beter wordt.

Lees meer op www.red-de-eems.nl

Bron: Wadenvereniging | Datum van publicatie: 15-10-2007

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via