Pleziervaart moet een zuiveringsinstallatie aan boord

Watersport Nieuws | Zuiveringsinstallatie op uw boot voor toiletwater

Voor de 150.000 eigenaren van een motorboot of zeilboot zonder vuilwatertank staat een onaangename verrassing te wachten. Als het aan Minister Van Nieuwenhuizen ligt moet een pleziervaartuig zonder vuilwatertank dit jaar nog over een zuiveringsinstallatie voor toiletwater beschikken. Dat gaat ongeveer 2500 euro per boot kosten.

Het verbod om toiletwater te lozen wordt op grote schaal genegeerd, ondanks de strenge regelgeving die al in 2009 is ingegaan. Vrijwel iedere boot beschikt tegenwoordig wel over een vuilwatertank maar die wordt gewoon geleegd als men een haven uitvaart, een groter water op. Hoewel op overtreding een boete staat van 160 euro is controle onmogelijk omdat de uitlaatopening van een vuilwatertank onder de waterlijn zit.

Dat is de minister een doorn in het oog omdat de vervuiling van oppervlaktewater nog steeds hoog is. De Minister: “dit zal naar verwachting leiden tot een vermindering van lozingen van ongezuiverd toiletwater in oppervlaktewater”.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat wil nog in 2019 de maatregel laten ingaan, maar daaraan voorafgaand zal er nog veel geregeld moeten worden. Op dit moment is er vanuit de industrie nauwelijks aanbod van dergelijke zuiveringssystemen, daarnaast zullen aanbieders van een zuiveringsinstallatie gecertificeerd moeten worden. Hiertoe zullen aanbieders minstens 50.000 euro moeten investeren om een type zuiveringsinstallatie goedgekeurd te krijgen.

Afsluiters van vuilwatertanks worden verzegeld

De Minister schrijft tevens dat boten die wel een vuilwatertank aan boord hebben vrijgesteld worden van de zuiveringsinstallatie, maar dat de afsluitklep dan verzegeld zou moeten worden om illegale lozing te voorkomen. Ook wordt voorzien in een mandaat waarin staat dat toezichthouders tegen de wil van de schipper aan boord mogen komen om een controle uit te oefenen.

Reactie WatersportAlmanak
Het is goed dat er steeds meer aandacht komt voor een schoner milieu, maar met deze maatregel worden vooral de mensen met een oudere boot geraakt. Op moderne, actuele schepen zit inmiddels wel een vuilwatertank, maar het zijn dus de boten van mensen die tegen een laag budget genieten van de vrijheid op het water en daarvoor weer diep in de buidel zullen moeten tasten.

Bovendien lijkt deze maatregel op ‘een verplichting’, daar houden we niet zo van. Maar misschien heeft de minister wel gelijk, een schoner milieu gaat ons allen aan.  Als je een paar dagen op dezelfde plek ligt is de vuilwatertank vol en zal dus geleegd moeten worden. Dat doen we vrijwel allemaal als we buiten de haven zijn. Echt lekker is dat niet, maar de afzuiginstallaties in de havens worden vrijwel nooit gebruikt.

Controle op het illegaal lozen is ondoenlijk, ook het verzegelen van de afsluiter is onbegonnen werk, want die kan er zo weer af. Een schoner milieu zal uit ons zelf moeten komen. Een zuiveringsinstallatie is een praktische oplossing om niet illegaal in het donker je tank te moeten legen. Een frisse gedachte van de Minister...

Link: | meer informatie |

Bron: Rijksoverheid | Datum van publicatie: 24-04-2019

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via