Alle vaarwegen leiden naar Drachten

Alle watersportvaarwegen leiden naar Drachten
Er zijn goede mogelijkheden om de watersportmogelijkheden in en rond Drachten te versterken. Daardoor kan de werkgelegenheid met enige honderden arbeidsplaatsen groeien en zullen voor ettelijke miljoenen aan particuliere investeringen worden uitgelokt. Dat blijkt uit het rapport "Alle vaarwegen leiden naar Drachten", dat in opdracht van het college is opgesteld door de Grontmij.

Toerisme is in Nederland een belangrijke groeisector. In 2007 was ca. 11% van de totale werkgelegenheid in Friesland toe te rekenen aan de toeristische sector. Watersport is één van de belangrijkste onderdelen binnen die sector. Volgens het rapport zijn er goede kansen voor Smallingerland om te profiteren van de economische dynamiek in het toerisme.

Drachten wordt het middelpunt van het Fries merengebied
Nu nog is Drachten vooral het beginpunt van het Fries merengebied. Door te investeren in het verbeteren van vaarverbindingen naar Groningen en Drenthe kan Drachten op termijn een sterke schakelfunctie krijgen in het vaarwegennet in de drie noordelijke provincies. De Grontmij wijst in dat verband op het belang van het Polderhofdkanaal, de Drachtstervaart, het Berenat, de Lits-Lauwersmeerroute en de mogelijkheid een vaarweg naar Groningen te realiseren via onder meer de Leijen en het dorp Rottevalle. Deze projecten hebben ieder op zich een gunstig economisch effect. Maar het is vooral de samenhang tussen deze projecten die ervoor kan zorgen dat er een vliegwiel effect optreedt.

De Grontmij ziet naast economische effecten ook andere positieve gevolgen. Zo zullen de recreatiemogelijkheden voor inwoners van Smallingerland sterk toenemen, zal de druk op de bestaande natuurgebieden verminderen, kunnen er nieuwe natuurgebieden ontstaan en zal de leefbaarheid in de omliggende dorpen toenemen.

Het rapport "Alle vaarwegen leiden naar Drachten" is een onderdeel van de integrale visie op recreatie en toerisme, die volgend jaar zal verschijnen. Het college zal de deelnotitie ter informatie voorleggen aan de raadscommissie RIM en de gemeenteraad.

Bron: Gemeente Smallingerland | Datum van publicatie: 04-12-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via