Watersporters op Terschelling blijven steken in het ijs

Watersporters op Terschelling blijven steken in het ijs
Inmiddels begint de winter voor de watersporters op Terschelling problemen op te leveren. Boten kunnen niet terug het IJsselmeer op, de sluizen bij Kornwerderzand zijn gesloten voor de pleziervaart. Ook zijn diverse kanalen in Friesland afgesloten voor scheepvaartverkeer. Reddingsdiensten van de KNRM varen niet uit door ijsgang en de haven van Harlingen is op 1 januari niet geopend voor watersporters.

100 jachten liggen in de haven van Terschelling
Op Terschelling liggen in de jachthaven ca 100 schepen die traditioneel hier de kerstdagen vieren en het nieuwe jaar gaan inluiden. Hoewel gezelligheid in de haven troef is beginnen de eerste schippers zich toch zorgen te maken hoe ze aan de overkant moeten komen. De redactie van de WatersportAlmanak is ter plaatse met een eigen schip en vroeg een aantal schippers naar hun ideeën.André Otten van de Tristan heeft al een besluit genomen. “Ik heb een kaartje voor de veerboot gekocht en ga 1 januari terug naar de vaste wal. Ik heb mijn boot niet beschermd met antivries in de koelsystemen van de motor, maar ik neem de gok, ik ga terug.

Jan Bonnema maakt het allemaal niets uit: “Ik lig hier goed en als de winter aanhoudt blijf ik gewoon liggen. Er is ook geen keus natuurlijk. Vastzitten in het ijs of tussen de schotsen doorvaren zit ik niet op te wachten. Schotsen beschadigen de boot, de lak springt er spontaan af.

Gonny Scherbeijn van de Alegria gaat gewoon met de veerboot terug. “Ik was anders ook niet mee teruggevaren, al die kou is niets voor mij, bovendien moet ik maandag weer gewoon aan het werk.”

Havenmeester verwacht uittocht op vrijdag
Diverse andere schepen zullen ook wel blijven liggen wachten op andere tijden, maar vrijdagmorgen verwacht de havenmeester van Terschelling een grote uittocht naar Harlingen. “Veel verder komen ze niet want veel vaarwateren zijn inmiddels afgesloten voor de scheepvaart. Mensen staan aan het loket met vragen aan de havenmeester. “Kan ik nog ergens op het eiland koelvloeistof kopen” is een veelgehoorde vraag. Mensen sjouwen overdag op de steigers met jerrycans water want de kranen op de steigers zijn afgesloten. Ook wordt driftig dieselolie ingeslagen voor de dieselkachels aan boord van de schepen.

Toch heerst er gezelligheid in de haven. Mensen lopen langs schepen met hapjes, hier en daar staat een houtkachel aan dek te branden en de feestverlichting brandt vrijwel overal. Binnen is het overal lekker warm, vannacht zal de lucht rood kleuren van de reddingsfakkels...

Foto: webcam Terschelling

Bron: Redactie Watersport Almanak | Datum van publicatie: 31-12-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Trefwoorden

Terschelling 

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via