Man-helemaal-niet-over-boord situatie

KNRM geeft een tip
In het kader van de presentaties voor watersportverenigingen wordt ons geregeld gevraagd om mee te werken aan het organiseren van een man-over-boord oefening. Liefst met een reddingboot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij erbij, want dan blijft het tenminste veilig. Dan kunnen alle bekende methodes om mensen uit het water te halen eens worden uitgeprobeerd en kan iedereen uitzoeken welke manier het beste past bij eigen schip en bemanning. Goed voor het zelfvertrouwen.

Daar beginnen we liever niet aan
Want het is fijn om zelfvertrouwen te hebben, maar als het je overkomt dat er iemand van je schip valt, ben je hem of haar meestal kwijt. Er zijn maar een paar omstandigheden waarin je een drenkeling kunt redden. Hoogzomer, een deugdelijk reddingvest op de juiste manier gedragen, achterblijvers die het hoofd koel houden of naast een reddingboot overboord gaan. Maak je geen illusies, de meeste plezierboten zijn er niet op ingericht om iemand weer gemakkelijk aan boord te krijgen.

Zorg dat je niet overboord valt
De enige manier om te zorgen dat je levend thuis komt, is te zorgen dat je niet overboord valt. De KNRM heeft in het afgelopen jaar meer dan 20 keer te maken gehad met drenkelingen. We hebben een stel prima methodes om mensen uit het water te halen: redders die je aan je armen uit het water trekken (rug naar de boot), kantelkleppen, mate savers, loopnetten, rescue ramps, drenkelingennetten en een soort drenkelingenhengels. Daar ligt het niet aan. Maar meestal hebben ze geen nut meer. Dan is het slachtoffer al onder water verdwenen en rest alleen wachten tot hij (in 70% van de gevallen gaat het om mannen) weer boven water komt, ofwel de Urker Stichting Opsporingsapparaatuur Drenkelingen (SOAD) inschakelen. Zij dreggen de bodem af op zoek naar het slachtoffer, uiteindelijk altijd met resultaat en eerder dan de natuur.

Doe het uw geliefden niet aan
De meeste drenkelingen zijn mannen. Onderweg van of naar het voordek, om even iets te doen of te pakken. Of om te plassen. Het ging om pleziervaart, weet u nog?
Ik wens u een behouden jaar!

Bron: KNRM | Datum van publicatie: 07-01-2009

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via