Boarnsterhim start laatste werkzaamheden Staandemast Route

De watersporters wordt het straks weer iets gemakkelijker gemaakt. De gemeente Boarnsterhim start met de laatste werkzaamheden voor de Staandemast Route. De gemeente Boarnsterhim heeft met de Provincie Fryslân afgesproken dat in verband met de aanleg van de Staandemast Route, de gemeente de aansluiting bij Grou tussen de Wergeasterfeart en de Rjochte Grou realiseert. Hiervoor is eerder al de Galle Brêge gebouwd en werden in de Neare Galle schiphuizen afgebroken.

De laatste loodjes
Binnenkort wordt gestart met de laatste werkzaamheden voor aanleg van het gemeentelijke deel van de Staandemast Route. Het werk bestaat uit het baggeren van ca. 10.000 m3 slib uit de Neare Galle en de aanleg van ca. 300m. natuurvriendelijke oeverbescherming (stortsteen). Het vrijkomende slib wordt afgevoerd naar het provinciale baggerdepot Fonejacht. De werkzaamheden, die uitgevoerd worden door het bedrijf Heuvelman Ibis b.v. te Delfzijl, zijn voor 1 december 2008 klaar.

Aansluitend worden nog nautische voorzieningen zoals wachtplaatsen, remmingswerken en cameramasten aangelegd. De Galle Brêge zal op afstand bediend worden vanuit de Palme Brêge in Wergea. De bouw van deze brug is onlangs gestart, samen met de aanleg van de omleiding Wergea. Het Boarnsterhimse deel van de Staandemast Route is na het uitvoeren van genoemde werkzaamheden gerealiseerd.

Alternatieve route
De bestaande vaarroute tussen Leeuwarden en Grou wordt geschikt gemaakt als vaarweg voor schepen met een staande mast. Hiermee worden zeilschepen bedoeld die de mast(en) niet gemakkelijk kunnen strijken.
De bedoeling is dat zeilschepen in plaats van het Prinses Margrietkanaal straks de vaarweg via het nieuwe Akwadukt Langdeel en de Wergeasterfeart via Wergea richting Grou en omgekeerd volgen. De nieuwe vaarroute is ook bedoeld als alternatieve route voor de kleinere motor- en zeilboten.

Naar verwachting kan de Staandemast Route medio mei 2009 in gebruik worden gesteld.


Bron: Gemeente Boarnsterhim | Datum van publicatie: 05-09-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Trefwoorden

staande_mastroutes 

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via