Zeiljachten stranden in Harlingen door ijsvorming

Zeiljachten vanaf Terschelling stranden in Harlingen door ijsvorming
De haven van Harlingen ligt helemaal vol. De grote groep watersporters die “overwinterden” op Terschelling tijdens de kerst en oud-en-nieuw zijn huiswaarts getrokken vanuit Terschelling West maar niet verder gekomen dan Harlingen. De sluizen bij Kornwerderzand draaien niet voor watersport en het IJsselmeer is slecht bevaarbaar. Bovendien zijn veel thuishavens zoals Makkum, Hindeloopen, Stavoren, Lemmer, Lelystad en Enkhuizen niet toegankelijk vanwege ijsvorming. Ook diverse kanalen zij afgesloten voor scheepvaartverkeer.


Van Terschelling naar Harlingen. Foto: Kaatje Hoorn

Drukke haven, alsof het zomer is
Dus bleef er geen andere keus over om Harlingen in te varen. De Noorderhaven in Harlingen ligt dan ook helemaal vol, alsof het zomer is. Veel schepen hadden best moeite om aan te leggen, als er al een plaatsje was aan de drijvende steigers dan werd aanleggen bemoeilijkt door de grote platen ijs die in het water dreven. Afspringen op de spekgladde steigers was ook geen optie. Maar zoals dat hoort in de watersport werd iedereen door iedereen geholpen om aan de kant te komen.

Enkele weken blijven liggen in Harlingen
De meeste schepen zullen wel enkele weken blijven liggen in Harlingen, want de winter is nog niet voorbij en het aanwezige ijs zal de komende week weer aangroeien. Als de dooi dan definitief weer invalt dan zal het ook nog wel een tijdje duren voordat alle waterwegen en havens weer bereikbaar zijn. Watersporters gaan de wal op om antivries voor de motor te halen om zodoende de motor tegen de komende kou te kunnen beschermen. Bij de bekende watersportwinkels is geen druppel meer te krijgen, autoshops hebben gelukkig voldoende voorraad.

Havengeld wordt waarschijnlijk soepel toegepast
Volgens de assistent van de havenmeester zal men waarschijnlijk een soepel beleid gaan voeren met het havengeld. Ook andere havens doen dat. Op Terschelling werd 50% van het normale tarief gerekend terwijl alle faciliteiten gewoon geopend waren.

Bron: Redactie Watersport Almanak | Datum van publicatie: 04-01-2009

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via