Borkum Helgoland Regatta geweldig succes

Borkum Helgoland Regatta
Na twee jaar wikken en wegen is het woensdag 24 juni 2009 om 13.00 uur eindelijk zover. Met een geweldige knal, afkomstig van een heus kanon, gaat een nieuwe zeilwedstrijd op Borkum van start. Maar voor dat het zo ver was is er heel wat water door de Eems gelopen. Stichting Internationale Zeilevenementen Noord Nederland is opgericht om de zeilsport in Noord-Nederland te promoten. In goed overleg met de organisatoren van de Colin Archer Memorial Race, die vanuit Lauwersoog wordt georganiseerd, is er voor gekozen om er een twee jaarlijks evenement van te maken. In de oneven jaren zal de Regatta worden georganiseerd, terwijl de Colin Acher Memorial Race in de even jaren zal plaatsvinden. Naast een zeilwedstrijd is er ook veel aandacht voor activiteiten op de wal om het publiek bij de wedstrijd te betrekken. De winkeltjes en de braderie op de boulevard blijven tot in de late uurtjes open. Ook is Borkum volledig in de ban van de Borkum-Helgoland Regatta. Vlaggen, posters en flyers doen hun werk om iedereen op de hoogte te brengen van de wedstrijd.

Donderend geweld
Het Kanon van de stichting Koninklijke Nederlandse Veldartillerie 1812-1912, getrokken door 8 paarden, is op het strand in stelling gebracht. Kristin Mahlitz, burgemeester van Borkum, propt nog snel wat propjes in haar oren voordat ze op indicatie van de wedstrijdleiding, die in verbinding staat met het startschip, aan het vuurkoord trekt. Met een geweldige knal gaat de wedstrijd van start en zijn de duizenden mensen op de boulevard getuige van een uniek spektakel.

Concurrentie
Elf schepen hebben ingeschreven. Een ietwat teleurstellend aantal, maar het is dan ook een drukke tijd voor wedstrijdzeilers. De Ronde om Noord-Holland en Harlingen Hull, wedstrijden die hun voetsporen reeds hebben verdiend, zijn de concurrenten. Maar voor de eerste keer zijn de organisatoren tevreden. Na de start gaat de vloot naar het Rifgat om dan met een pittige noord- oosten wind richting Jade 2 te gaan. Nadat de Jade 2 aan bakboord is gehouden gaat het richting Helgoland waar voor de eerste keer zal worden gefinisht. De deelnemers mogen nu zelf bepalen wanneer ze weer voor de retourwedstrijd starten. Dit vraagt veel van de navigator. De kunst is om op tijd bij het Rifgat te zijn om met een opkomend tij de Eems op te varen.

GSM-GPS
Via een geavanceerd GSM-GPS systeem is de wedstrijd te volgen op internet. Op de boulevard in het Grand Café Panorama staat een megascherm waar het publiek gebruik van maakt om de wedstrijd te volgen. Twee schepen besluiten om reden van zeeziekte uit te wijken naar Norderney. Donderdagnacht is het zover: de eerste deelnemers melden zich via de marifoon om te finishen. Het is dan ook een drukte van belang op de steigers van Burkana Hafen. Onder een daverend applaus worden lijnen overgegooid en worden de eerste deelnemers weer vastgelegd aan een speciaal voor de regatta gereserveerde steiger.

Farewellparty
Wederom is er voor de burgemeester mevrouw Kristen Mahlitz een taak weggelegd om tijdens een geweldige farewellparty de prijzen uit te reiken. Het schip “de Liefde” van Bertjan Klatter haalde de eerste prijs op handicap de snelste tijd werd gevaren door het schip “de Silja” van Alfred Houwing. De organisatie kan terugkijken op een geweldig geslaagde wedstrijd. Met de vele ervaringen die zijn opgedaan gaat de organisatie dan ook weer aan het werk voor juni 2011. 
 

 


 

 

 

 

 

 

 
 

Bron: Watersportalmanak André Otten | Datum van publicatie: 02-07-2009

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via