Hypotheken voor watersport veel voordeliger dan lening

Hypotheken voor watersport veel voordeliger dan lening

Het is een bekend feit in de watersport: veel schepen zijn gefinancierd door een bank. Op zich geen schande als je bedenkt dat het aanschaffen van een fraai zeiljacht of een luxe motorboot al gauw in fikse bedragen loopt.

Persoonlijke leningen zijn kostbaar
Banken kennen over het algemeen maar één financiering voor de watersport: de persoonlijke lening. Ondanks de lage rentestand van dit moment worden toch behoorlijke rentepercentages gevraagd door de reguliere banken tussen 8 en 10%. Bovendien worden vrijwel nooit hogere bedragen verstrekt dan € 50.000,-

Een scheepshypotheek is veel voordeliger
Een scheepshypotheek is in vrijwel alle gevallen beduidend voordeliger dan een lening. Ter vergelijking: voor een persoonlijke lening betaalt u over een lening van € 100.000,- per jaar gemiddeld een rentevergoeding van € 8250,- Voor dezelfde lening bij een scheepshypotheek betaalt u ca € 5750,- (5 jaar vast). Het verschil is al snel een bedrag van € 200,- per maand! Scheepshypotheken zijn mogelijk vanaf € 50.000,- en maximaal tot 75% van de aanschafwaarde van schip.

Hoe werkt een scheepshypotheek nu eigenlijk
Bij een scheepshypotheek wordt de akte via een notaris gepasseerd en dient uw schip ingeschreven te worden bij het kadaster. Tevens wordt het schip gebrandmerkt. Wellicht heeft u dat wel eens gezien: een plaat op een boot aangebracht met een nummer en een jaartal. Dit is niet het bouwjaar van het schip en het serienummer, maar ten teken dat het schip is geregistreerd bij het kadaster.

Teboekstelling Kadaster
Deze teboekstelling bij het Kadaster kan de notaris tegen betaling voor u verzorgen, maar dat kunt u ook zelf doen. De kosten hiervoor bedragen € 386,- Het is gebruikelijk dat de notaris de verdere vastlegging van een scheepshypotheek verzorgt. De kosten van een scheepshypotheek zijn per notaris wisselend, de kosten variëren tussen € 300 en € 500,-. De afsluitprovisie voor een scheepshypotheek bedraagt 1%.

Meer info | Scheepshypotheken | Kadaster voor watersport | Verzekeringen voor watersport |
 

Datum van publicatie: 21-10-2009

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via