24 uurs zeilrace wordt veiliger

Watersport Nieuws | Nieuwe rakken op het Wad moet 24 uurs zeilrace veiliger maken

De Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace 2016 krijgt veiligere rakken op het Wad. Dat maakte de debuterende voorzitter Klaas Jan Kroon daags voor de start van de inschrijving bekend. Vanaf 1 april 2016 is het weer mogelijk om via de website www.deltalloyd24uurszeilrace.nl in te schrijven voor de grootste zeilrace voor zeiljachten in Noord-Europa. Op vrijdagavond 26 augustus klinkt het startschot en een etmaal later finishen de naar schatting 600 boten voor de kust van Medemblik.

'Ingegeven door de evaluaties brengen we wijzigingen aan in de banen op het Wad", vertelt Klaas Jan Kroon, de nieuwe voorzitter van het 24-Uurs Comité. Hij nam na twaalf jaar het stokje over van Dinand de Ridder. 'Vanwege veiligheidsoverwegingen wordt de wijze van ronden van boeien op het Wad dit jaar aangepast. In het vaarwater blijven de geulen nog steeds leidend, maar de deelnemers moeten nu de kardinale in plaats van laterale boeien (zijdelingse begrenzing van vaarwater) ronden. Een kardinaal geeft aan, aan welke kant je moet passeren. Daardoor wordt voorkomen dat deelnemende jachten buiten de vaargeul in ondiep water langs de betonning varen, zoals in het verleden nog wel eens gebeurde. "

In het najaar van 2015 werd Kroon definitief geïnstalleerd als voorzitter van het 24 Uurs Comité. In 2013 trad hij na 18 jaar af als voorzitter van de Watersportvereniging Volendam. 'Ik heb daarna een jaar niets gedaan, maar wilde wel graag iets in het verlengde van mijn ervaring in Volendam oppakken." Die kans kwam al gauw voorbij toen hij werd benaderd voor de functie van voorzitter van het 24 Uurs Comité.

Over zijn doelstellingen voor de komende jaren zegt Kroon: 'Allereerst wil ik het evenement succesvol houden, dus met behoud van de huidige partners en het aantrekken van eventuele nieuwe sponsoren. Daarnaast gaan we op zoek naar technologische vernieuwingen. We werken met 8 comitéleden en 60 vrijwilligers, die over veel kennis en enthousiasme beschikken. Samen richten we ons op het beter volgbaar maken van de 24 Uurs Zeilrace. Er staan de nodige vernieuwingen aan te komen."

Op vrijdagavond 26 augustus 2016 zullen 600 tot 700 boten vanuit 15 startplaatsen langs het IJsselmeer en Markermeer aan hun eerste rak beginnen. De massale en indrukwekkende finish vindt een etmaal later plaats in Medemblik. 

Bron: | Datum van publicatie: 05-04-2016

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Nieuwe artikelen

  Moovi elektrische scooter

  Leuk, handig en compact

   

  Overzicht verrekijkers

  Lees eerst de ANWB test

   

  TV antenne voor uw boot

  gemakkelijke installatie

   

  Vaarkaarten Frankrijk

  uit voorraad leverbaar

   

  Roest verdwijnt als
  sneeuw voor de zon

  Lees meer...

   

  Kaarten en boeken
  Duitsland
   

  Nieuwe zaklampen!
  v.a. 29,95

   

Ook te volgen via