Solo zeiler in problemen

Geen motorvermogen
De reddingboot Joke Dijkstra werd 3 september rond 22.00 gevraagd om een jacht te begeleiden. Deze zat dwars van Petten en ging richting Den Helder. Het onfortuinlijke jacht had geen motorvermogen meer.

Zuid west 8
Daar het al enige tijd Zuid west 8 waaide stond er in het Schulpengat een flinke zee. Aanboord gekomen werden de exacte gegevens van het jacht opgenomen. Nadat gecontroleerd was of alles zeevast stond, de schoenen en de klompen in de banken verdwenen waren werd koers gezet naar de Schulpengat Verkenner. Al heel snel bleek dat het inderdaad een zware reis zou worden. Nog op de Rede van Den Helder, waar het doorgaans rustig is, stonden nu al flinke golven. Dit zou alleen maar slechter worden.

Grondzeeën in het Schulpengat
De Verkeerscentrale Den Helder waarschuwde bij vertrek ook voor grondzeeën in het Schulpengat. Ook dit komt niet vaak voor. De bemanning van de Joke Dijkstra, ingesnoerd in de veiligheidsgordels, varen toch door. Met vertrouwen in het schip, de schipper en eigen kunnen wordt de reis voortgezet. Eenmaal de bocht om en de aanloop naar het Schulpengat worden de golven steeds heftiger.
Een toegemoetkomende kotter waarschuwt voor grondzeeen na de S4 boei. Nou, als hij het al zegt……

Vervaarlijk hellen en surfen
Bij de S4 aangekomen ziet de bemanning ook een zeiljacht. Inderdaad gaat het om het bewuste jacht. Aan het roer staat het enige bemanningslid, en hij heeft zijn handen vol aan het onder controle houden van zijn jacht. Op de golven ziet de bemanning van de Joke het scheepje af en toe vervaarlijk hellen en surfen. De man houdt zijn roer stoïcijns vast. Door de hoge golven en de snelheid die het jacht loopt is het te gevaarlijk om mensen over te zetten van de reddingboot naar het jacht. De enige opvarende heeft de boel goed onder controle.

Twee man worden overgezet
Er wordt besloten om af en toe naast en meestal achter het jacht te varen. Mocht de man overboord slaan, dan wordt het gezien vanaf de reddingboot en kan hij in ieder geval gered worden. Dit gebeurt allemaal niet. Net na het Schulpengat, op de Rede, wordt het iets rustiger. Hierop wordt besloten om twee man over te zetten. Maar… gaat het niet, dan wordt er ook niet gesprongen! Het gaat. Twee man van de Joke Dijkstra timen hun sprong terwijl de schipper de reddingboot langszij houdt. Na enige tijd kan er een sleepverbinding worden gemaakt. Ook dit gaat zonder problemen. Het jacht kan op sleeptouw en wordt afgemeerd in de KMJC haven. De schipper van het jacht verklaart dat het goed met hem gaat. De bemanning van de Helderse reddingboot keert langzaam naar huis. Straks wacht de baas en het werk…..
 

Bron: KNRM | Datum van publicatie: 15-09-2009

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via