Uitslag Ronde om Texel 2008

Malmsjö/Johnsson winnen 31e Ronde om Texel

Op zaterdag 7 juni 2008 hebben de Zweden Kristian Malmsjö en Pontus Johnsson de 31e editie van de Zwitserleven Ronde om Texel op handicap gewonnen. Het Nederlandse F18 duo Reindert-Jan van der Meulen en Carina Knol werd tweede. Xander Pols en Tjiddo Veenstra (NED) kwamen, net als in 2007, als eerste over de finish. Zij rondden het eiland met hun M20 in een tijd van 3 uur, 44 minuten en 44 seconden. De Ronde om Texel startte om 10.00 uur 's ochtends met maar liefst 500 catamarans.


Slechts een paar minuten voor de start van 10 uur lagen honderden bontgekleurde cats bij het startschip onder de kust. Vanwege het zonnige zomerweer op Texel kwam het publiek in grote getale op de Ronde om Texel af. Vijf minuten voor de start zette het racecomité de zwarte vlag. Dit had echter een minuut later moeten gebeuren. Wouter Samama en Paul Buyse (NED) trokken vervolgens vier minuten na het hijsen van de vlag de schoot aan en gingen er vandoor. Omdat de vlag bepalend is, konden zij niet worden gediskwalificeerd. Hetzelfde gold voor de overige catamarans, die door de sterke stroming te vroeg over de startlijn dreven. Op dat moment stond er een lichte noordoostenwind, die s middags geleidelijk toenam tot kracht vier.


Sterke strijd om line honours
De kopgroep hield er in het eerste rak naar de vuurtoren verschillende tactieken op na. Dercksen en Bulkely vertrokken ongeveer honderd meter onder de groep die bij het start^schip onder de kust wegging. De mannen gingen voor vrije wind en zetten die zeeslag door, terwijl Xander Pols en Tjiddo Veenstra langs het strand zeilden, net als veel andere potentiële kandidaten voor de line honours en eindzege. Het waren uiteindelijk de Zweden Kristian Malmsjö en Pontus Johnsson, die met hun M20 als tweede de Waddenzee bereikten.

DSQ Samama/Buyse
Wouter Samama en Paul Buyse waren intussen hard op weg naar de VC-boei, waar ze als eerste de spinnaker hesen. Volgens het ter plekke aanwezige racecomité maakten Samama en Buyse daar een fout door een stukje af te snijden, waarop zij werden gediskwalificeerd. Samama was het er niet mee eens en tekende protest aan, dat hij verloor.

Spannende eindfase
Ondertussen ging het gevecht tussen de overige M20s gewoon door.
Malmsjö/Johnsson namen de officiële leiding over, met Pols/Veenstra en Dercksen/Bulkely in hun kielzog. Ten zuiden van het eiland, op driekwart van de race, wisten de Nederlandse 20-voet carboncats hun Zweedse rivalen in te halen. Malmsjö en Johnsson waren wel snel genoeg om op handicap de rest van de vloot achter zich te laten.

Niet alle deelnemers haalden op tijd de gate bij de vuurtoren. Tussen de zestig en zeventig boten keerden terug, waarvan een deel gelijktijdig met de eerste finishers aankwamen.

Van der Meulen/Knol tweede overall
Reindert-Jan van der Meulen en Carina Knol zijn de enige F18-zeilers die op handicap het podium bereikten. Zij eindigden op de tweede plaats overall. Van der Meulen: Bij de start was het gokken welke kant het beste zou zijn. Wij zijn de zee opgegaan. Dat leek aanvankelijk niet best, maar het trok bij. We kwamen achter Engelsen en Mischa bij de vuurtoren. Mischa pakten we op weg naar de VC. De Zweed Göran Marström en zijn bemanning Thomas Petersson wonnen brons.

Top vijf overall Zwitserleven Ronde om Texel 2008:

SWE - Malmsjö/Johnsson, M20
NED - Van der Meulen/Knol, F18 Capricorn SWE - Marström/Petersson, M20 FRA - Mourniac/Citeau, F19 Hobie Tiger FRA - Morvan/Vaireaux, F18

Datum van publicatie: 09-06-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Best getest door ANWB

  Minox 7x50 DCM - ACTIE
   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2019
  Heeft u al een update?

   

  2019 kaarten Nederland


   

  Vaarkaartenset België


   

  Nieuw verschenen boek


   

  GPS Beveiliging


   

  Hydrografische kaarten


   

  PC Navigo op laptop


   

  Minox verrekijkers


   

  Vaarkaarten Frankrijk


   

  Zeekaarten Duitsland

Ook te volgen via