Groene Draeck of Gouden Draak, wat maakt het uit

Watersport Nieuws | Groene Draeck of Gouden Draak, wat maakt het uit

Het onderhoud van het bootje van ons Koningshuis valt behoorlijk duurder uit dan was voorzien. De kosten voor de belastingbetaler voor de watersportliefde van ons Koningshuis bedroeg de afgelopen vier jaar maar liefst 418.000 euro. Meer dan een ton per jaar is een heleboel geld, veel meer dan vooraf was bekendgemaakt. Reden voor de politiek om te spreken van schande en afkeuring.

Het is een prachtig schip, de Lemster Aak, dat er altijd perfect bij ligt in de jachthaven in Muiden. Princes Beatrix kreeg het schip aangeboden voor haar 18e verjaardag. Sindsdien is het schip in Koninklijk bezit gebleven en is nog steeds in dezelfde staat als waarin het werd aangeboden. Ik ben altijd een beetje trots als ik in Muiden langs het schip loop of zie varen op tv beelden. Dan denk ik dat ons Koningshuis ook watersporter is net als wij allemaal.

Onderhoud watersport kost geld

Een vergelijkbaar schip kost ongeveer 400.000 euro en het onderhoud kost dan enkele duizenden euro’s per jaar. Iedere watersporter weet dat het onderhoud van een schip geld kost, veel geld zelfs. Gelukkig verrichten veel watersporters zelf een deel van het onderhoud en helaas is het schip niet altijd in nieuwstaat te houden. Voor het vlaggenschip van de Nederlandse Watersport ligt dat anders.

Onze Koning is geen doe-het-zelver

We zien nog niet gebeuren dat onze Koning op zaterdag een beetje gaat staan schuren en lakken in de winterperiode. Dat doet het ministerie van Defensie. Dat zullen ze ongetwijfeld perfect uitvoeren want wie wil nou klachten van de Koning ontvangen.

Toch zouden de kosten van het onderhoud ongetwijfeld veel lager kunnen zijn dan de 100.000 euro waar Defensie het voor doet. De Nederlandse watersportindustrie heeft veel gespecialiseerd kennis in huis over het bouwen en onderhouden van schepen. We vermoeden dat Dirk Blom uit Hindeloopen het onderhoud graag zou willen doen en waarschijnlijk voor een veel lager bedrag dat de Defensie mannen. Het uitbesteden van onderhoud in de particuliere sector is ook nog eens goed voor de watersportbranche, daar kan men wel een ruggensteuntje gebruiken.

Wat maakt het uit

Aan de andere kant, waar maken we ons druk om, is het om het (te) hoge bedrag of om weer eens een politieke rel te kunnen schoppen die uiteindelijk in de minne geschikt wordt. De Groene Draeck is ons Nationale watersport monument, dat mag best wat kosten vind ik. 

Bron: Johan Marrink | Datum van publicatie: 27-02-2016

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Nieuwe artikelen

  SEIZOENSOPRUIMING

  TOT 50% KORTING

   

  Buitenboordmotorslot

  Voorkom diefstal
  vanaf 79,95

   

  Vaarkaarten Duitse Wadden

  Zie het overzicht!

   

  ANWB Wateralmanak 2017

   

  Roest verdwijnt als
  sneeuw voor de zon

  Lees meer...

   

  Kaarten en boeken
  Duitsland
   

  Nieuwe zaklampen!
  v.a. 29,95

   

Ook te volgen via