Opening tweede sluis voor watersport in Stavoren op 8 mei

Opening tweede sluis Stavoren op 8 mei - einde wachttijden

Vanaf 8 mei zijn de lange wachttijden voor de watersport bij de sluis in Stavoren voorbij. Op die dag wordt de tweede sluis geopend: de Johan Frisosluis. Onze koning Willem-Alexander zal persoonlijk het nieuwe sluiscomplex openen.

Het nieuwe sluiscomplex is gebouwd naast de bestaande Johan Frisosluis. Deze uitbreiding maakt een einde aan de lange wachttijden voor watersporters in het zomerseizoen. De nieuwe sluis is milieuvriendelijk, energieneutraal en oogt als een natuurlijke aanlegplaats. Er zit een grote knik in de sluiskolk. Deze knik zorgt voor meer ruimte waardoor het voor de recreatievaart eenvoudig manoeuvreren is. Op de plek waar de sluiskolk overgaat in het Johan Frisokanaal ligt een tweede brug. Bij het sluiten van de brug wordt energie teruggewonnen die vervolgens weer gebruikt wordt voor het openen van de brug. Daarnaast bevat het sluiscomplex 150 m2 aan zonnecellen.

De bouw van de sluis is één van de laatste grote projecten van het Friese Merenproject. Met dit omvangrijke programma investeert de provincie Friesland in watersport, economie en natuur. Het project is in 2000 gestart en loopt af in 2015. In de afgelopen jaren zijn nieuwe vaarroutes uitgezet, nieuwe vaargebieden aangelegd en nieuwe aquaducten, aanlegvoorzieningen, bruggen, sluizen en havens gebouwd.

  • De sluiskolk heeft een lengte van 65 meter. De breedte varieert van 7 tot 18 meter en de diepte van 2,60 tot 3 meter.
  • Zowel de sluisdeuren als de brug openen en sluiten in 60 seconden.
  • De sluisdeuren van de nieuwe sluis zijn meer dan 8 meter breed, ruim 6 meter hoog en 80 centimeter dik.
  • Het sluiscomplex telt 150 zonnepanelen. 66 liggen op het  besturingsgebouw, 84 op de carport. De panelen produceren  op jaarbasis 32.000 kilowattuur energie. Genoeg om  8 gezinnen mee van stroom te voorzien.
  • Op het sluiscomplex hangen 8 camera’s. Deze extra ogen van  de sluiswachter houden sluis, sluisdeuren en (vaar)wegen in de  gaten.

​Foto: Friese Merenproject

Bron: Provincie Friesland | Datum van publicatie: 05-05-2014

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via