Delta Lloyd 24 uurs zeilrace van start met goede windverwachting

De windverwachting voor de 48ste Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace is goed. Daarmee belooft het voor de 621 deelnemers een mooie wedstrijd te worden, die op vrijdag 24 augustus tussen 19.00 en 19.45 uur van start gaat. Het waait zowel vrijdag als zaterdag vanuit het zuidwesten, kracht 3 tot 4. Ideale omstandigheden om veel mijlen te zeilen, zowel voor de wedstrijdzeilers als de tochtdeelnemers. 

De teams krijgen met deze windhoek de kans om met of zonder spinnaker talrijke halve windse en ruimwindse rakken te zeilen. Dat is de beste koers om goede snelheden te behalen en dus een grote afstand af te leggen.

Favoriete startplaatsen

Vanwege de zuidwestenwind zal menig schipper er waarschijnlijk voor kiezen om op het Markermeer te starten en eerst daar veel banen te varen. Vervolgens zullen ze ergens in de vroege ochtend naar het IJsselmeer schutten. Favoriete startplaatsen bij deze wind zijn Muiden en Volendam. De deelnemers kunnen kiezen uit 15 startlocaties rondom het IJsselmeer en Markermeer. 

Grootste klasse

De ORC2 is de grootste klasse met 37 deelnemende jachten, gevolgd door de ORC3 (33). De meeste boten (457) doen mee in de toerklasse voor ongemeten jachten. Veel van de winnaars van vorig jaar zijn weer ingeschreven en zullen hun titel verdedigen. In de ORC1 won schipper Sol met de Twaalf Twintig en in de ORC2 was dat schipper Donderwinkel met de Jazz. In de ORC3 klasse legde schipper De Gooijer met de Magic Kingdom de meeste mijlen af. Ook de White Spirit van schipper Smeele is weer van de partij. 
Hij behaalde in 2011 de beste prestatie-index, gebaseerd op de werkelijk afgelegde en de theoretisch mogelijke afstand (op basis van de handicap).

Kleine driehoek

Met deze zuidwestenwind vormt de nieuwe sportboei, die speciaal voor de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace wordt uitgelegd, de ideale kans om net voor de finish wat extra mijlen te pakken. De laatste jaren was het door het opnemen van de betonning van het Wagenpad niet mogelijk om deze 'kleine driehoek' te varen in het geval een deelnemend jacht iets te vroeg bij Medemblik aankwam. Nog een lang rak extra zou strafmijlen opleveren, waardoor schippers noodgedwongen koers moesten zetten naar de finish. Nu hebben de deelnemers de keuze om met de eindstreep in zicht nog een of twee kleine rakken mee te pakken en zo hun kansen om de eindoverwinning te vergroten. 

Over Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace

De Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers organiseert voor de 48ste keer de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement nog altijd geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer bevaren, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat.

Deelname aan de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace is mogelijk in de ORC Club, Ronde- en Platbodemjachten, VKSJ aangesloten (klassieke) jachten, zeegaande multihulls alsmede in niet-gemeten kajuitzeiljachten. Het overgrote deel van de vloot doet mee aan de tocht. De rest verdeelt zich over de diverse wedstrijdklassen. Naast hoofdsponsor Delta Lloyd zijn de volgende bedrijven co-sponsors van de 24 Uurs Zeilrace: Zeilen, Gill, Gemeente Medemblik en Stichting Jachthaven Medemblik

Volg hieronder live het laatste nieuws

Bron: http://www.kustzeilers.nl/ | Datum van publicatie: 24-08-2012

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via