Vaarbelasting voor watersport: Gabor adviseert minister Verburg

Vaarbelasting: 8 Euro per m2 om toerisme te bevorderen

Voorzitter Dzsingisz Gabor van de Taskforce Versterking Recreatietoervaart heeft minister Verburg van Natuur geadviseerd om een vaarbelasting in te voeren. Volgens Gabor moet de heffing ca € 8,- per m2 bedragen. De opbrengst hiervan denkt men in een nieuw op te richten Blaufonds te mogen storten.

Blauwfonds moet stimulerend werken voor de watersport
Dit Blauwfonds zou dan knelpunten in het vaarwegennet moeten oplossen en verder de kleine waterrecreatie bevorderen. Met name veiligheid en milieu zouden speerpunten van het Blauwfonds moeten zijn. Hier tegenover zou wel de bruggelden, tolgelden en sluisgelden moeten worden afgeschaft. Minister Verburg denkt ergens in de zomer met een advies te komen.

Het Blauwfonds denkt jaarlijks ca 45 miljoen Euro onder de watersporters te kunnen ranselen. Met deze nieuwe vorm van vaarbelasting wordt weer een oud paard van stal gehaald om de watersporter te laten betalen voor zijn/haar duurbetaalde hobby.

Watersporters zijn geen kapitalisten

De meeste watersporters zijn geen kapitalisten, vaak zijn het hardwerkende mensen die hun zuurverdiende vakantiegeld aan een boot in Nederland besteden en dus ook nog eens goed zijn voor de Nederlandse economie. Op de aanschaf van een boot zit al een flinke belasting plus btw, ze betalen fikse accijnzen op brandstof, assurantiebelasting op verzekeringen, als ze ergens aanleggen betalen ze ook steeds meer toeristenbelasting bovenop het havengeld waarvan ook belasting betaald wordt. Ze rijden met hun auto naar hun weekendplezier, daarvoor betalen ze zich ook al blauw. Bovendien kan de noodlijdende watersportindustrie hierdoor wel weer eens een fikse klap van oplopen.

Het woord Taskforce wekt zo langzamerhand bij iedere Nederlander een behoorlijke weerzin op. Allemaal goedbedoelde overleggroepjes die een groot deel van de kosten opslurpen en meestal niet tot een oplossing leiden.

Bron: Watersport Almanak | Datum van publicatie: 13-01-2009

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via