Meldpunt van overtredingen CE-markering geopend

HISWA Vereniging waarschuwt voor ongekeurde boten
HISWA Vereniging heeft vanaf vandaag een meldpunt voor wetovertreders beschikbaar op haar eigen website. Watersporters en watersportbedrijven die een boot zonder CE-markering signaleren, kunnen op www.hiswa.nl/vereniging hun klacht achterlaten. De meldingen worden doorgesluisd naar de Inspectie Verkeer en Waterstaat, die toezicht houdt op naleving van de wet.

Nieuwe pleziervaartuigen met een lengte tussen de 2.5 en 24 meter moeten sinds 1998 voldoen aan de Wet pleziervaartuigen. Die wet bevat veiligheidsverplichtingen voor bouwers en importeurs waaronder de eis van CE-markering. Een boot die aan de eisen van deze wet voldoet, beschikt over het plaatje met de CE-markering, de CIN-code (Craft Identification Number) en een gebruikershandleiding met een certificaat van overeenstemming. Verkopers mogen geen boten verkopen zonder deze wettelijke verplichtingen. Gebeurt dit wel, dan zijn ze in overtreding. Kopers worden daardoor ernstig benadeeld, want een boot zonder CE-markering kan onveilig zijn en is later slecht verkoopbaar.

CE: veiligheid en zekerheid
Jeroen van den Heuvel, hoofd ledenservice bij HISWA Vereniging: "Het vaarseizoen is weer begonnen. HISWA Vereniging, de brancheorganisatie van de watersportindustrie, wil de watersporters attenderen. We adviseren de consumenten er goed op te letten dat een boot een geldige CE-markering heeft. Pas dan heb je de garantie dat het vaartuig voldoet aan Europese veiligheids- en emissie-eisen." Met het meldpunt wil HISWA Vereniging beter in kaart krijgen om hoeveel en welke overtredingen het gaat. Dat gebeurt in samenwerking met de Inspectie Verkeer en Waterstaat die de meldingen toetst en zonodig de overtreders aanpakt.

Importverbod
In de wet staat verder dat als een vaartuig voor het eerst op de markt wordt gebracht binnen Europa, het moet zijn voorzien van een geldige CE-markering. Dus als een vaartuig van buiten de EU naar Europa komt, en het wordt te koop aangeboden, dan is CE verplicht. Duitsland en Engeland constateren echter een toename van de zogenaamde grijze import. Er worden daar veel ongekeurde boten geïmporteerd en verkocht. Van den Heuvel: "Die toename verwachten wij ook. HISWA-bedrijven bevestigen dat al. In Nederland is de wet wat krom: ongekeurde boten mogen wel ingevoerd worden, maar niet gebruikt of verkocht worden. Wij pleiten daarom voor een andere invulling van de wet en een serie aan maatregelen om CE beter bekend te maken bij de branche en watersporters. Met alle betrokken partijen, ook de douane, moeten we deze vorm van grijze import stoppen."



Bron: Hiswa | Datum van publicatie: 28-04-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Trefwoorden

markermeer 

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via