Watersporter 45 mijl uit de kust in de problemen

Vrijdagavond 6 maart 19.20 uur.
De bemanning van de Koos van Messel wordt gealarmeerd voor een vaartuig met stuur/motorproblemen. Als de Koos van Messel zich in meld bij de Kustwachtcentrum voor meer informatie krijgt men te horen dat het gaat om een zeiljacht genaamd “Struikel”. De “Struikel” bevindt zich in positie: 52.23.5 N om 003.22.5 O. 45 mijl uit nabij het Ruyterplatform. Aanboord van de “Struikel” is 1 opvarende die onderweg is van IJmuiden naar Schotland. De opvarend is vermoeid en heeft zijn koers al verlegd naar Lowestoft. Echter omdat de fok stuk is, de stuurautomaat weigert en er te weinig brandstof is wordt besloten om de reddingboot te alarmeren. De communicatie gaat via het guard schip “Maria” omdat het zeiljacht de “Struikel” een niet goed werkende VHF heeft.

De “Struikel” en zet koers richting IJmuiden
Als de Koos van Messel om 19:33 de steiger verlaat is het zicht goed, komt de wind uit het Westzuidwesten kracht 3 en is de golfhoogte 1,5 meter. Wanneer de Koos van Messel de om 21:25 “Struikel” bereikt wordt er een opstapper overgezet om de situatie aanboord te bekijken. De opstapper krijgt aanboord van het zeiljacht de stuurautomaat weer aan de praat en wordt de gps goed ingesteld. Nadat er gasolie is gebunkerd wordt in overleg met de opstapper besloten om de Koos van Messel terug te laten varen naar IJmuiden. De opstapper van de Koos van Messel blijft aanboord van de “Struikel” en zet koers richting IJmuiden. De Koos van Messel arriveert om even voor middennacht in IJmuiden. Het zeiljacht de “Struikel loopt om half 6 ’s morgens zonder problemen IJmuiden binnen. De opvarende van de “Struikel” is dan 48 uur in touw en heeft niet geslapen. In het boothuis van station IJmuiden heeft hij wat uurtjes slaap in kunnen halen.

Uitgeslapen
Nadat de opstapper van de reddingboot ook is uitgeslapen gaat hij terug naar het boothuis om met de opvarende van de “Struikel” een ligplaats te zoeken voor zijn zeilboot. In de Jachthaven IJmond heeft de opstapper een ligplaats voor een maand kunnen regelen omdat de opvarende van de “ Struikel” voor werkzaamheden naar Brazilië moet.
 




 

Bron: KNRM | Datum van publicatie: 13-03-2009

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via