Voorjaar en schoonmaak

Watersport en de voorjaarsschoonmaak
Als het voorjaar begint te komen dan worden watersporters weer onrustig, het vaarseizoen staat voor de deur. Maar eerst moet nog de grote klus komen: het reinigen, in de was zetten en poetsen van de boot. Een hele klus, maar als u het goed doet dan heeft u daar een heel jaar lang plezier van. Bovendien beschermd het uw boot tegen gele aanslag en is het wekelijkse reinigen een stuk gemakkelijker.
 

Riwax maakt de schoonmaak eenvoudiger

Met Riwax kunt u er voor zorgen dat uw boot weer in nieuwstaat komt en langer beschermd blijft tegen weersinvloeden. Riwax is een Zwitsers kwaliteitsmerk dat milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen produceert. Met de specifieke RS lijn voor de watersport is uw boot na een grondige eerste beurt (stappenplan) gemakkelijker schoon te houden en blijft de oorspronkelijke glans langer aanwezig.


Link: | Riwax producten voor de watersport |

 

De basis om uw schip te reinigen
Het begint allemaal met de basis, het gehele schip moet goed afgespoten worden voordat u begint met het echte poetswerk. Of uw schip nu in het water gelegen heeft, op de wal of in een verwarmde loods, het zand zit overal. Verwijder dit grondig, eventueel met een hogedrukspuit. Een hogedrukreiniger mag u nooit op uw teakdek gebruiken, dat geeft onherstelbare beschadigingen. Vervolgens kunt u met schoon water, shampoo, spons en borstel het ergste vuil verwijderen. Indien er een gele laag op de romp zit kunt u deze verwijderen met Riwax Surface Clean, de aanslag verdwijnt dan als sneeuw voor de zon, het haalt ook alle was weg. Hiervoor is geen zware cleaner nodig.

Weinig verontreinigd, dan is een eenvoudige behandeling voldoende
Met een nieuwe boot is het meestal niet nodig om stevig te polijsten, een lichte cleaner zoals Riwax RS Boat Clean ontvet u de gehele boot en verwijdert u probleemloos een oude waslaag. Daarna kunt u de boot in de waslaag zetten. Als de boot sterk verontreinigd is, strepen en krasjes heeft of dof is zult u meer moeten doen.

Cleaner en polijsten zorgt voor basisglans
We hebben niet allemaal een nieuw en superschoon schip. Dus zullen we moeten poetsen. Gebruik hiervoor Riwax Polish.  Inwrijven met een vochtige doek, laten drogen tot een filmlaag ontstaat en met een schone doek (of poetsmachine) stevig uitwrijven tot alle verontreiniging is verdwenen en de glans weer terugkeert. Misschien heeft u op dat moment spijt dat u een groot schip heeft gekocht, maar als het werk gebeurd is heeft u beslist eer van uw werk.

De uiteindelijke waslaag bepaalt de glans en geeft bescherming
Als uw boot helemaal schoon en glansrijk is dan dient de uiteindelijke waslaag te worden aangebracht. De winkels staan vol met de meest uiteenlopende wassoorten. Sterk variërend in prijs. Bedenk wel dat een goedkope wassoort veelal ook een minder lange bescherming geeft, waardoor u halverwege het seizoen alles weer bij moet werken.

Teakdek reinigen
Ook het teakdek zal in het voorjaar niet aan een schoonmaak ontkomen. Schoonmaken van een teakdek kan eenvoudig door met een zachte, kortharige teakborstel het dek voorzichtig te reinigen met water en een teakschoonmaakmiddel. Pas op door niet alleen in de richting van de nerven te schrobben, u borstelt de nerven leeg waardoor het dek een ruw oppervlak krijgt. Maak ronddraaiende bewegingen, dit kan ook eventueel met een lichte schuurspons. Als snel ziet het hout er weer schoon uit en verfrist de kleur weer. Wel zal na enkele weken het teakhout weer de grijze kleur aannemen, maar vuil en groene aanslag is verdwenen.

Chroom delen reinigen
Ook de chromen delen ontkomen niet aan een kleine poetsbeurt. Relingen, scepters en andere verchroomd delen worden in de loop der tijd een beetje dof. Doffe chromen stukken ontsieren uw boot en als u er niets aan doet zal het chroom definitief aangetast worden door doffe, roestige plekken.  Een poetsbeurt voor het chroom lijkt een grotere klus dan dat het in werkelijkheid is. Met een goed poetsmiddel tovert u de doffe delen weer om in een glanzende reling. Ook de kappen van winches blinken weer snel in de zon na een kleine poetsbeurt.

Advertentie

Trefwoorden

onderhoud 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Best getest door ANWB

  Minox 7x50 DCM - ACTIE
   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2019
  Heeft u al een update?

   

  2019 kaarten Nederland


   

  Vaarkaartenset België


   

  Nieuw verschenen boek


   

  GPS Beveiliging


   

  Hydrografische kaarten


   

  PC Navigo op laptop

   

  Vaarkaarten Frankrijk


   

  Zeekaarten Duitsland

Ook te volgen via