stavoren

Stavoren aanloop Noord
Stavoren kent 2 ingangen. De meest noordelijke ingang is die naar de gemeentelijke haven, tevens eindpunt. Vanf Hindeloopen dient u om de pier heet te varen en vervolgens tussen de twee bakens door te varen. De ingang naar de haven is eenvoudig te bereiken en verder niet betond. Aan bakboordwal in de haven zijn ligplaatsen voor passanten. Stroom is in beperkte mate aanwezig en u kunt gebruik maken van de toiletvoorzieningen in de gemeentelijke haven. Niet meer en niet minder. U ligt dan wel leuk aan het centrum van de stad Stavoren. Spreek hier nooit van dorp, het wordt u niet in dank afgenomen.

Stavoren aanloop zuid
De zuidelijke aanloop leidt naar Marina Stavoren buiten en naar de sluis, van waaruit u de binnenhaven van Marina Stavoren en de gemeentelijke binnenhaven waar het altijd druk is.
De aanloop is hier ook vrij eenvoudig, de haveningang is van veruit te herkennen aan het zadeldak van het watergemaal. Let vanuit zuidelijke richting even op de ondiepte van het Vrouwenzand en vanuit noordelijke richting dient u om de pier heen te varen. Dicht aan de kust is het ondiep.

Marina Stavoren is een moderne, maar kale haven met alle faciliteiten die u kunt wensen. Ruim, altijd wel plaats voor passanten, voorzien van een werkplaats, scheepswinkel, die ’s morgens verse broodjes en koffie levert, ruime toiletgebouwen en een gezellig restaurant. Nadeel is misschien de ligging bij harde westenwind en de afstand naar de stad Stavoren.

Door de sluis
Houdt rekening met enige wachttijd bij de sluis van Stavoren, waar het ook wel eens lastig aanleggen is met harde wind. Er zijn plannen om de sluis te verdubbelen maar voorlopig zult u het met een sluis moeten doen die druk gebruikt wordt vanuit beide zijden. Vanaf de sluis kunt u doorvaren richting Friese Meren en binnendoor naar Lemmer, een leuke tocht, zeker bij slechter weer. U kunt natuurlijk ook in de binnehavens overnachten.

Marina Stavoren binnen is een ruime haven met eveneens veel voorzieningen, ook een zwembad voor de kinderen, speeltuin en bovenal een beschutte ligging. Een restaurant, goed voorziene scheepswinkel die tevens dienst doet als kleine supermarkt. Evenals Marina Stavoren buiten is dit best een aardige wandeling naar het centrum.

Gemeentelijke binnenhaven
Gezellig in de kom van het dorp liggen heeft zo zijn voordelen. Dichtbij het centrum, een beschutte ligplaats en bovenal gezellig. Het is niet overal even diep dus vaar voorzichtig. De faciliteiten in een gemeentelijke haven laten wel eens te wensen over, maar daar staat vaak tegenover dat het tarief ook lager is. Het kan er wel eens erg druk zijn, maar wie dat niet erg vindt kunnen we de binnenhaven zeker aanbevelen.

Stavoren Centrum
Een typische havenstad is Stavoren. Met tal van kleine winkels en restaurants is Stavoren afgestemd op het toerisme vanaf het water. Het gezellige karakter van een klassiek stadje zoals Stavoren maakt het gezellig. In de smalle straatjes van het centrum is het altijd druk.

Ieder restaurant heeft zijn eigen specialiteit. Het meest bekend is misschien wel het visrestaurant “Vrouwe van Stavoren”. Oud maar nog steeds gezellig en bij mooi weer kunt u ook buiten eten in de kuil achter het restaurant. Voor mensen die graag naar andere boten wil kijken is er een grote jachtmakelaardij: Nautisch Kwartier Stavoren, gedreven door een nazaat van de bekende scheepsbouwer Van der Werff in Stavoren. Verder mag u natuurlijk het “Vrouwtje van Stavoren niet missen. Bij de brug in de noordelijke haven staat zij nog altijd te wachten op wat vanaf zee komt. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Het_Vrouwtje_van_Stavoren

| Terug naar overzicht IJsselmeer |

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via