Jachthaven IJmuiden - Marina Seaport IJmuiden

Jachthaven IJmuiden oftewel Marina Seaport IJmuiden is voor de watersport veelal een doorgangshaven, een tussenstation. Komende vanaf de Eilanden of Den Helder is het de eerste haven en vanaf Scheveningen idem dito. Ook vertrekken de echte watersporters hier van uit naar Engeland of grotere zeereizen. Het is ook de thuishaven van YSY, de vereniging die het inmiddels legendarische Rondje Noord Holland organiseert.

Maar voor ons is het een tussenstop, komende vanaf Texel (vertrektijd ca 30 minuten voor HW Texel) zeil je zo naar binnen met een gunstige wind. Denk bij het aanlopen wel even om de hoogte waarop u instuurt eb verkijk u niet op de uitlopende pieren. Bij het invaren van de pieren is het even oppassen met het grote scheepvaartverkeer. Reusachtige varende tien-hoog flats varen in en uit. Houdt daarom invarend altijd zoveel mogelijk stuurboordzijde, er staat water voldoende en daar kunt u de zeilen strijken. De ingang naar Marina Seaport IJmuiden is ook aan de stuurboordzijde direct na de markeringspalen. Vaar tussen de betonning door langs het kleine strandje en binnen kunt u zich melden via de marifoon met het verzoek om een ligplaats.

Afhankelijk van de lengte van uw schip krijgt u een steiger toegewezen om daar een plaatsje uit te zoeken met een groen bordje. Pas op bij het aanleggen, deze bordjes hebben een vervelende rand en maken een stevige en diepe kras op uw boot net boven de waterlijn. Hier zou de haven op zijn minst iets beters op moeten kunnen maken.

Stroom vindt u vrijwel overal en is inbegrepen bij het havengeld, water tegen betaling. Internet werkt via de (veel te) dure KPN Hotspot. De vingerpieren zijn een beetje kort en wiebelen behoorlijk. Verder maakt de haven een goed verzorgde indruk.

De toegang vanaf land is via een poort met een kaartleessysteem. Bij het aanmelden op het havenkantoor ontvangt u voor iedere opvarende een eigen pasje. Dit pasje heeft u ook nodig bij de uitgebreide toiletvoorzieningen die Marina Seaport IJmuiden heeft. Alle voorzieningen zijn hier gratis inclusief de ijsblokjes die u mee aan boord kunt nemen.

In totaal kunnen 650 boten aan de drijvende steigers liggen. Aan de wal zijn enkele technische bedrijven die u behulpzaam kunnen zijn voor technische voorzieningen, een watersportwinkel ontbreekt op jachthaven IJmuiden. Buiten het haventerrein kunt u wandelen op de kleine boulevard met enkele eetgelegenheden en een winkeltje voor enkele boodschappen. Op het haventerrein bevindt zich ook de The Dutch Admirals, een grand café waar u ook uitstekend kunt eten. Keuze uit een daghap of een kleine a la carte kaart.

Vertrektijden vanuit IJmuiden naar Scheveningen en Texel
Zoals gemeld is het voor velen een doorgangshaven in positieve zin. Vertrektijden naar”
Scheveningen ( 22 mijl) beste vertrektijd is 3 uur na HW IJmuiden
Texel/Den Helder (32 mijl) beste vertrektijd vanaf 2 uur voor HW IJmuiden.
Klik hier voor Getijdentabellen

U kunt ook richting Amsterdam varen, u dient dan even door de sluis te varen (kanaal 22) en de afstand naar Amsterdam Centraal is 16 mijl

Advertentie

Trefwoorden

jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Best getest door ANWB

  Minox 7x50 DCM - ACTIE
   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2019
  Heeft u al een update?

   

  2019 kaarten Nederland


   

  Vaarkaartenset België


   

  Nieuw verschenen boek


   

  GPS Beveiliging


   

  Hydrografische kaarten


   

  PC Navigo op laptop

   

  Vaarkaarten Frankrijk


   

  Zeekaarten Duitsland

Ook te volgen via