Haarlem - gemeentehaven Haarlem

Na veel bruggen gepasseerd te zijn in de alternatieve Staande Mastroute Willemstad Noordzeekanaal bereiken we Haarlem. Na het passeren van de Schouwbroekerbrug bent u in Haarlem. Op het moment dat wij aan komen varen blijkt de brug stuk te zijn, maar de vriendelijke dame op kanaal 18 weet ons te melden dat er aan gewerkt wordt. 10 minuten later varen we Haarlem binnen.



Haarlem en negen bruggen
Haarlem heeft vele namen voor de negen bruggen, maar ze zijn ook genummerd. Van zuid naar noord begint met brug 9 en loopt tot brug 1. Na het passeren van brug 7 (Langebrug) zijn passantensteigers aan de Turfmarkt. Bij het aanleggen met een zeiljacht moet u even op de bomen passen die soms over het water steken. De steigers zijn voorzien van elektrakasten. Naast de Turfmarkt kunt u ook aanleggen bij de Vissersbocht (tussen brug 5 en 4), ook daar zijn passantensteigers.



Geen luxe jachthaven, gewoon aan de muur

Voor wie een luxe jachthaven gewend is zijn er weinig voorzieningen. Water is alleen te krijgen bij het tappunt aan de Burgwalsteiger. Stroom is lang niet overal aanwezig en douchen kan alleen bij het voormalig brughuisje van de Gravestenebrug (brug 5). Opvallend detail, om in het douchegebouw te komen betaalt u € 0,80 om vervolgens te douchen betaalt u nog een € 0,50.

Het doorvaren in Haarlem gaat in colonne van zuid naar noord en omgekeerd. Ondanks dat het traject 3360 meter lang is gaat doorvaren vrij snel. De brugwachters gaan met de colonne mee. Bij de laatste brug naar het noorden kan het wel eens langer duren. Bovendien moet u er rekening mee houden dat de brug over de A4 slechts drie keer per dag draait. Watersporter zijn betekent ook geduld hebben… Houdt rekening met het feit dat op zondag de bruggen zeer beperkt draaien.

Brugtijden vindt u hier: www.haarlem.nl

Haarlem is een grote stad, met veel mogelijkheden voor iedereen. Fraaie oude gebouwen, winkels, terrasjes en restaurants zijn er in overvloed. Maar voor wie een fiets bij zich heeft is het ook zeer goed mogelijk om even naar het strand te fietsen.

Veel watersporters zijn er slechts voor de doorgang van de staandemastroute van Amsterdam naar Willemstad, ook voor een nacht verblijven is Haarlem een leuke tussenstop…

Passantentarieven gemeentehaven Haarlem 2009
Zowel voor doorvaart als voor verblijf is havengeld verschuldigd.
Boten tot 10 meter betalen per nacht € 6,90 voor doorvaart € 5,70
Boten van 10 - 15 meter: per nacht € 10,35 voor doorvaart € 8,50
Indien stroom aanwezig is dan hoeft u hiervoor niet te betalen.
Toeristische informatie over Haarlem vindt u op www.vvvzk.nl

Advertentie

Trefwoorden

jachthavens 

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via