Getijdenwijzer voor Jachthaven Terschelling

Watersport Nieuws | Jachthaven Terschelling bouwt kunstwerk

De Jachthaven op Terschelling gaat een getijdenwijzer bouwen om watersporters meer duidelijkheid te geven over de gevolgen van de waterstanden op het Waddengebied. Een van de belangrijkste kenmerken van het varen op de Waddenzee is het getij. Hoe groter het verschil tussen hoog- en laagwater, hoe sterker de stroming. Volgens de jachthaven zijn veel watersporters zich niet altijd van bewust dat de Waddenzee een getijdengebied is met sterke stroming.

Bij de havenmeesters komen vaak vragen van watersporters over de werking van het getij en de invloed van het tij op het varen op de Waddenzee. Daarop ontstond het idee om een object te creëren waarbij het getij aan de watersporters uit te leggen op een creatieve en educatieve manier.

Zo is het plan ontstaan om Marc van Vliet, een bekend kunstenaar ( van Oerol), te benaderen om een getijdenwijzer te ontwerpen. Het ontwerp voorziet in een drijvende loopbrug die op en neer gaat met het getij. Aan beide uiteinden staat een mast die tevens als peilstok gaat dienen. De loopbrug is te betreden waardoor men op het eind ongeveer op ooghoogte staat met het water. Op de in het water staande peilstok staat de getijdenschaal en wordt tevens de geschiedenis van Terschelling in kaart gebracht.

De eerste werkzaamheden zijn inmiddels begonnen, de Getijdenwijzer wordt geplaatst in de hoek tussen het land en het havenkantoor, bij de loopbrug naar de steigers. De hoek wordt afgewerkt met treden van bekleed basalt, waardoor een trappenkade ontstaat. De jachthaven zelf spreekt van “social steps”.

De verwachting is dat na het hoofdseizoen het geheel klaar is. De bouwkosten bedragen ca. 150.000 euro, dat grotendeels gesubsidieerd wordt en daarnaast nog aangevuld wordt via sponsoring. 

Bron: Jachthaven Terschelling | Datum van publicatie: 02-05-2017

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Best getest door ANWB

  Minox 7x50 DCM - ACTIE
   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2019
  Heeft u al een update?

   

  2019 kaarten Nederland


   

  Vaarkaartenset België


   

  Nieuw verschenen boek


   

  GPS Beveiliging


   

  Hydrografische kaarten


   

  PC Navigo op laptop

   

  Vaarkaarten Frankrijk


   

  Zeekaarten Duitsland

Ook te volgen via