Ronde Noord Holland 2007

http://www.watersportalmanak.nl/nieuws/31403-uitslagen-rondje-noord-holland

Rondje Noord Holland is Lange Ronde Noord-Holland

Het afgelopen weekend werd de Ronde om Noord-Holland gevaren. Een zeilevenement met een lange historie. Het traject loopt van Muiden naar IJmuiden via Enkhuizen, Kornwerderzand over de Waddenzee en de Noordzee. Een traject van in totaal iets meer dan 100 mijl aan één stuk door.

250 deelnemende schepen
Met 250 deelnemende schepen is dit een groots watersport spektakel. Vele schepen varen al jaren mee en daardoor lijkt de race een echte reünie te zijn voor veel mensen. Bij de verzamelplaats in Muiden is het al een drukte van belang, alle 250 schepen zoeken een plaatsje in de KNZ&RV en daar is men meester geworden in het stapelen van schepen.

Diverse klassen
De schepen zijn verdeeld in klassen en starten in verschillende klassen met een onderlinge handicapverrekening. De eerste groep SW Hoog startte om 10.00 uur op het Markermeer net even boven Pampus. De start van de race is zoals ieder jaar behoorlijk chaotisch.

Muiden - Enkhuizen - Kornwerderzand
Het traject Muiden Enkhuizen was goed bezeilbaar met de wind in de rug, waardoor schepen met een spinaker behoorlijk in het voordeel waren. Na het Paard van Marken begonnen buien met stevige wind parten te spelen en konden de spinakers weer in het vooronder. Bij Enkhuizen werd het finishschip gepasseerd en varen de grote aantallen schepen naar de sluis waar een redelijke wachttijd was voor men op het IJsselmeer weer opnieuw kon starten voor het traject naar Kornwerderzand. Ook dit traject was prima bezeilbaar en aangekomen in Kornwerderzand was het weer een drukte van belang. Ondertussen waren ook de andere klassen gestart en zat het veld goed bij elkaar of beter gezegd: door elkaar. De snelle schepen lagen vanaf dat moment al aan kop terwijl de SW Hoog klasse nog aan het binnenlopen was.

Na de sluis: Waddenzee
Kornwerderzand is voor veel zeilers het moment om snel even een warme hap naar binnen te duwen voordat men op het Wad gaat varen en de nacht in gaat. Op het Wad zelf stond de stroom nog behoorlijk tegen en ook de wind werkte niet echt mee. Een spectaculair gezicht om 250 schepen te zien kruisen op de smalle gedeelten. In tegenstelling tot de dagelijkse recreatievaart worden de regels hier uitermate goed toegepast en wordt keurig voorrang verleend aan schepen die het zeil over bakboord hebben. Soms lijkt het er even op of een schip dwars door je heen wil varen, maar op het laatste moment vallen ze af en passeren andere schepen soms op een meter afstand, indrukwekkend.

Na het kruisen op het eerste gedeelte was het traject weer bezeilbaar, maar met weinig wind. Tegen het schemeren gaat bij iedereen de navigatieverlichting aan en dat is een prachtig gezicht om te zien hoe een lange slinger van schepen zich over het Wad voortbeweegt.

Verwarring op de marifoon
Via de marifoon op kanaal 62 Den Helder waren af en toe leuke berichten te beluisteren zoals die van een schipper die Traffic Centrum Den Helder aanriep omdat zijn radar “in de war” was. Volgens de man zag hij op zijn radarscherm wel 200 stipjes en toen het Traffic Centrum antwoordde dat 250 zeilschepen waren in “een of andere race” wilde de beste man niet geloven dat 250 schepen midden in de nacht als een lange slinger over het Wad voort bewogen.

Den Helder, de Lange Jaap in zicht, oppassen
Bij Den Helder aangekomen was het even oppassen dat je niet door de stroom het Molengat ingezogen werd, hetgeen niet iedereen goed af ging. Met name de “Freia” die we nog kennen uit voorgaande jaren werd de verkeerde kant opgezogen door de stroom en moest door de KNRM van een zandplaat afgehaald worden en naar Den Helder gesleept.

Eenmaal de “Lange Jaap” (vuurtoren bij Den Helder) voorbij heb je het idee dat je er al bent, stroom mee, beetje wind tegen, maar mooi vooruitkomen… Tot de kentering invalt en de stroom tegen gaat werken, vanaf dat moment kregen veel schepen het een stuk zwaarder. Wind tegen, stroom tegen, het schiet niet op en bij het maken van een slag is menig deelnemer tegen de stroom teruggezet. Vanaf dat moment is het een lange zit, de kustlijn langs Noord Holland is lang, erg lang. Veel deelnemers raken vermoeid en daardoor lijkt het nog langer te duren. Slag na slag makend kom je iets verder, “nog 8 uur te gaan mensen” probeert iemand vrolijk te doen.

Stevige buien met wind
Ter hoogte van Petten begint stevig weer los te barsten, stevige wind, heftige buien, kortom tijd om wat zeil in te nemen. Door de hoge golven wordt de snelheid zeker niet hoger en duurt het langer en langer. Het deelnemersveld is dan al compleet uit elkaar gerukt en we weten dat de eersten al in IJmuiden achter de koffie en eieren met spek zitten terwijl menigeen nog zeker 6 uur moet worstelen met de elementen der natuur.
Onderweg zien we enkele schepen met alleen het grootzeil op en de motor aan, opgegeven en de kortste weg naar IJmuiden nemend. Stomverbaasd zien we het schip later gewoon weer in de race, slagen makend, het laatste stuk afleggen. Het zal toch niet waar zijn…

De haven in zicht
Uiteindelijk bereiken we met een lange slag de haven van IJmuiden tegen 15.30 uur en hoewel we al weten dat we de ongeveer de laatste zijn komen we juichend over de streep. Nu eerste een borrel en dat even een “vette knor” maken om ons vervolgens in de grote loods bij de massa te voegen die geniet van het buffet en met bier sterke verhalen staan te vertellen. De prijsuitreiking wachten we even af, misschien wordt er een rode lantaarn uitgedeeld, maar die deceptie blijft ons gespaard. Volgend jaar weer een nieuwe kans?

De uitslagen
Inmiddels zijn de uitslagen gepubliceerd op: www.ysy.nl

Bron: Redactie WatersportAlmanak | Datum van publicatie: 16-06-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via