Voorjaar en het schoonmaken van uw boot

Watersport Nieuws | Tijd voor de grote schoonmaak

Watersporters krijgen het weer druk de komende periode. Voordat er daadwerkelijk genoten kan worden van het varen dient eerst de boot weer gepoetst te worden. Een hele klus, maar als u het goed uitvoert heeft u daar weer het hele jaar plezier van.

Het is voorjaar en de boot is weer ontwaakt uit de winterslaap. Tijd om alles weer in orde te maken voor het komende seizoen. Schoonmaken en poetsen is een vast ritueel voor de watersporter. Maar wat is de beste methode en wat gaat gemakkelijker?

In ieder geval is het gemakkelijker om de boot te poetsen als deze nog op de wal ligt. Met name de romp kunt u dan gemakkelijker bij om te cleanen en te poetsen.

 

De eerste stap voor het schoonmaken van uw boot

Ongeacht de staat van uw boot is de eerste schoonmaak voor iedere boot gelijk. Het zand en het stof moet van de boot verwijderd worden. Dat is vrij eenvoudig te doen door de boot te wassen zoals u dat ook met een auto doet. Bij ernstig vervuilde boten kan dat met een hogedrukreiniger, maar pas op dat u de boot niet beschadigd door te lang en/of met een te hoge druk op de boot spuit. Gebruik in ieder geval geen vuilfrees. Tere delen zoals het teakdek en kunststof delen van de boot zijn erg gevoelig voor beschadigingen.

 

Een emmer en een sopje

Na de eerste spoelbeurt is het tijd voor een emmer en een sopje. Met een niet al te harde borstel of een spons verwijdert u het overgebleven vuil. Spoel daarna de boot grondig af en na het opdrogen is het tijd voor een nadere inspectie. Is uw boot nog in goede staat dan kunt u simpelweg volstaan door een waxlaag aan te brengen.

 

Cleaner

Helaas zit er meestal nog achtergebleven vuil en dat dient u eerst te verwijderen met een cleaner. Een goede cleaner verwijdert het vastzittende vuil en polijst tevens het oppervlak zodat het weer gaat glanzen. Cleaneren doet u met krachtige ronddraaiende bewegingen, daarna is het tijd om te laten drogen tot een witte waas op het oppervlak ontstaat. Deze laag dient u uit te poetsen tot de glans weer tevoorschijn komt.

Het cleaneren van de boot kunt u met de hand doen, maar afhankelijk van de grootte van de boot kan dat wel eens een grote en vermoeiende klus zijn. Er zijn diverse machines te verkrijgen die uw arbeid een stuk gemakkelijker maken. Cleaneren dient met een cirkelvormig draaiende machine te gebeuren.

Indien de boot zeer zwaar vervuild en dog is dan zult u aan het grote werk moeten beginnen: het matteren oftewel fijn schuren om de boot weer te laten glimmen. Zie het Riwax stappenplan.

Link: | Riwax poetsmachine en stappenplan |

 

Een waxlaag aanbrengen

Als de hele boot er weer mooi uitziet is het tijd om een waxlaag aan te brengen. Een waxlaag sluit de poriën van de onderlaag af, verhoogt de glans en heeft tevens een conserverende werking. Een waxlaag is ook een vuilafstotende laag en een gewaxte boot is later gemakkelijker schoon te houden.

Als u de boot niet met een cleaner heeft behandeld omdat dit niet noodzakelijk is dan dient u er voor te zorgen dat de boot wel helemaal schoon is. Wax aanbrengen over een oude waxlaag geeft veel doffe plekken. Ook is het belangrijk dat een ondergrond die voorheen met een wax waarin Teflon (PTFE) is verwerkt de ondergrond geheel schoon en vetvrij is.

Wax is zowel handmatig als machinaal aan te brengen. Indien u dit machinaal wilt doen dan is een excentrisch draaiende machine aan te bevelen. Neem ook een goede wax, die het gehele seizoen zijn functie blijft behouden. Een hardwax zoals van Riwax geeft tijdens het hele seizoen bescherming.

Breng niet teveel wax in één keer aan want dat geeft vlekken en dat betekent extra werk. Breng de wax dus dun en gelijkmatig aan en verdeel de boot in stukken om af te werken. Laat de wax even opdrogen tot de bekende witte waas ontstaat en poets daarna uit tot de gewenste superglans ontstaat, met schone zachte poetsdoeken of met de machine voorzien van een microvezeldoek op de draaischijf. Geniet daarna van het door u verrichte werk.

Link: | Riwax overzicht |

 

Schoonmaken gedurende het seizoen

Ook tijdens het vaarseizoen zult u moeten schoonmaken. Dan kan op een goed gewaxte boot een stuk gemakkelijker. Let wel even op welke shampoo u gebruikt, zorg voor een shampoo die de waxlaag en niet afhaalt, want dan was uw werk voor niets. Gebruik bij voorkeur een shampoo van hetzelfde merk waxspullen, dan weet u dat u goed zit.

 

Teakdek schoonmaken

Ook het teakhout aan boord wil in het voorjaar graag een schoonmaakbeurt. In de donkere winterperiode wordt een teakdek al snel vuil en groen. Doe dit NOOIT met een hogedrukreiniger maar gebruik een zachte borstel en lauwwarm water. Ook stevig schrobben is fataal voor uw teakdek. Met een zachte borstel en een daarvoor geëigend schoonmaakmiddel zoals groene zeep of Sika teakreiniger is teakdek prima te reinigen. Kunststof teak is gemakkelijk schoon te maken met een lauwwarm sopje en groene zeep.

Borstel met ronddraaiende bewegingen en pas er voor op om in de lengterichting van het hout te gaan schrobben. U schrobt hiermee de groeven leeg en uw teakdek zal er snel zeer verouderd uitzien en bovendien nog sneller weer vuil worden. Sommige zwaar vervuilde stukken kunt u ook met een milde schuurspons behandelen.

Nadat u alles gereinigd heeft is het aan te bevelen om een bescherming aan het teakhout mee te geven tegen water- en weersinvloeden zonder dat het glad wordt. Sika heeft een conserverend beschermmiddel dat tevens beschermt tegen uv-straling.

Link: | Sika reinigingsmiddelen voor teak |

 

 

 

 

Bron: WatersportAlmanak | Datum van publicatie: 30-03-2017

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via