Antifouling zonder kwast: met geluidsgolven

Antifouling voor watersport zonder verf maar met geluidsgolven?

Antifouling is letterlijk vertaalt “tegen aangroei” De vraag is of antifouling verf noodzakelijk is. Het onderwaterschip groeit aan. We bestrijden deze aangroei met antifouling verf. Door chemische toevoegingen worden de antifouling verven steeds effectiever, chemische toevoegingen zorgen echter ook voor extra zware milieubelasting. Binnen en buiten Europa is men momenteel druk bezig deze invloeden te indexeren.

Elk jaar verwerken we in Nederland en België circa 240.000 liter antifouling verf binnen de recreatievaart. Nemen we hierbij de beroepsvaart ook in ogenschouw dan kom je op een totaal van circa 300.000 liter. De huidige verfsoorten zijn op basis van koper en biocide. Door de (zelf)slijpende eigenschappen verdwijnt deze verf in het water. Bereken eens hoeveel liter toxische anti aangroei verf er in de afgelopen 10 jaar in het water terecht is gekomen. We proberen op vele fronten ons milieu te verbeteren. Om aangroei op het onderwaterschip tegen te gaan worden nog steeds producten gebruikt die sterk vervuilend zijn.

Ultrasoon geluid, een milieuvriendelijke alternatief

Ultrasonic Works antifouling werkt met geluidsgolven. Deze golven zijn voor het menselijk gehoor niet waarneembaar en zijn niet schadelijk voor plant en dier. Ultrasonic Works antifouling systemen met laagspanning door de bekabeling ( 12 of 24 volt ) kunnen geen storingen vooroorzaken aan belangrijke apparatuur aan boord. Het systeem wordt aan de binnenzijde van de boot gemonteerd waardoor er geen doorvoer gaten gemaakt hoeven te worden. Ultrasoon geluid zorgt ervoor dat de biofilm niet kan ontstaan. Dit voorkomt de aangroei van algen en wier, dit zorgt op haar beurt weer dat er geen voedingsbodem is voor allerlei schaaldieren en zeepokken. Het onderwaterschip blijft dus schoon en het milieu gespaard. Voor een sloep kost het systeem € 499,- en voor een zeiljacht € 1249,-

Meer info: | optimaaleco | antifouling |

Bron: | Datum van publicatie: 28-03-2014

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via