Tweede sluis bij Stavoren maakt einde aan wachttijd watersport

Tweede sluis bij Stavoren maakt einde aan wachttijd watersport

Er komt een tweede sluis bij de Johan Frisosluis in Stavoren. Als Provinciale Staten op 15 juni akkoord gaan met het plan, gaat Ballast Nedam hier een groene en natuurlijke sluis bouwen. Het nieuwe sluiscomplex kost inclusief de bouw van een informatiecentrum en twintig jaar onderhoud 19 miljoen euro. Met de nieuwe sluis moet er een einde komen aan de lange wachttijden voor watersporters in het hoogseizoen. Gedeputeerde Jannewietske de Vries maakte dit gisteravond bekend tijdens een goed bezochte informatieavond in Stavoren. ‘De sluis is straks dé toegangspoort van Fryslân,' aldus een enthousiaste De Vries. Wethouder Maarten Offinga van Sudwest Fryslan prees de provincie dat volgens hem met de nieuwe sluis ‘de deur voor recreanten wijd open zet'.

Directeur Jack van den Berg van recreatieschap De Marrekrite reageerde gisteravond ‘aangenaam verrast' en zei, net als Douwe de Jong van de Watersportbond, het ontwerp ‘prachtig' te vinden. Voorzitter Geeske Visser van Stavers Belang - dat bewoners en middenstand van Stavoren vertegenwoordigt - sprak in een reactie van ‘een lang gekoesterde wens die in vervulling gaat'. Ze verwacht, mede dankzij de bouw van een modern informatiecentrum, een toename van de recreatieve belangstelling voor Stavoren. Op haar initiatief kreeg het plan van de 150 aanwezigen een hartelijke ovatie.

Ballast Nedam is door een deskundige jury uitgeroepen als winnaar van de prijsvraag, die de provincie vorig jaar uitschreef. Bouwers en ontwerpers werd gevraagd met creatieve en duurzame oplossingen te komen voor het capaciteitsprobleem van de huidige Johan Frisosluis. Al jaren is in het zomerseizoen sprake van lange wachttijden voor de pleziervaart. Watersporters laten Stavoren daarom in toenemende mate links liggen.

De keuze is gevallen op het plan dat Ballast Nedam samen met Adviesbureau Interra heeft gemaakt. De nieuwe sluis maakt minimaal tot 2050 een einde aan de lange wachttijden voor watersporters die van het IJsselmeer Fryslân in willen en andersom. Het plan is volgens de jury verrassend en vernieuwend en scoort goed op belangrijke punten zoals duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit.

Groene sluis Stavoren
Ten zuiden van de huidige sluis uit de jaren '60 komt een nieuwe sluiskolk. Bijzonder is dat deze tweede sluis niet de zoveelste ‘betonnen bak' wordt, maar een groene en natuurlijke kolk met riet, een grastalud en afmeermogelijkheden. In het ontwerp is het bedieningsgebouw op ranke poten geplaatst. Aan de stadszijde is het complex voorzien van een bastion. Deze grondwal verwijst naar de tijd van de Hanzesteden en markeert de overgang tussen stad en landschap.
 

Bron: Prvincie Friesland | Datum van publicatie: 20-05-2011

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via