Amsterdammer bouwt boot van afvalplastic

’s Werelds eerste boot van recycled plastic zwerfvuil

Slechts drie jaar geleden startte Marius Smit, oprichter van Stichting Plastic Whale met een uitdaging: het bouwen van een boot van plastic afval. Om op een positieve manier aandacht te vragen voor het groeiende probleem van de plastic soep. Nu heeft de stichting genoeg afvalmateriaal en fondsen om te starten met de bouw van de boot waaraan duizenden mensen hebben bijgedragen. De boot wordt gebouwd door de Amsterdamse Jachthaven Bouwmeester. De bouw start deze donderdag, 12 december en Plastic Whale zal de boot presenteren op 5 maart 2014, op de HISWA Boat Show in de Amsterdam Rai.

Een Amsterdamse sloep van tienduizenden plastic flessen

De Plastic Whale wordt gebouwd van tienduizenden plastic flessen die uit de Amsterdamse grachten zijn gevist, door duizenden Amsterdammers. Smit: “Drie jaar op rij hebben we in september het evenement Oud-Amsterdamsch Plastic Visschen georganiseerd. Een regelrechte hit, want aan ieder evenement deden vele honderden mensen op tientallen boten mee. Van de tienduizenden plastic flessen die zij hebben opgevist, bouwen wij een prachtige Amsterdamse sloep.”

Eerder dit jaar zijn alle plastic flessen verwerkt tot korrels, waarvan schuimplaten gemaakt zijn. Die schuimplaten vormen de basis van de romp van de Plastic Whale. Smit: “We hebben ervoor gekozen om een mooie, waardevolle boot te bouwen. Wij geloven namelijk dat mensen anders naar afval moeten gaan kijken; het is geen afval, maar waardevolle grondstof. Pas dan zal men zorgvuldiger met afval omgaan en steeds minder achteloos in de natuur achterlaten.”

“De boot van gerecycled plastic is niet ons einddoel,” zegt Smit. “Integendeel, het is juist het begin – een concreet en realistisch begin. De boot is onze ‘man on the moon’. Het is een icoon dat mensen door de grachten zien varen en duidelijk maakt dat ‘goed doen’ ook leuk kan zijn.”

Daarnaast zal de boot gebruikt worden als educatief platform. “Wij willen zoveel mogelijk mensen op de Plastic Whale laten varen, enerzijds om hen bewust te maken van het probleem van de plastic soep maar bovendien om hen te inspireren om met oplossingen aan de slag te gaan. En dat hoeft niet beperkt te blijven tot milieuproblematiek,” aldus Smit.  

 

Bron: | Datum van publicatie: 09-12-2013

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via